Business Hi-Tech

O solutie pentru comunicare: perifericele vor putea fi conectate wireless la porturile USB

19.06.2007, 18:58 40

Producatorul de cipuri Alereon va lansa un dispozitiv Wireless USB care utilizeaza o banda de frecventa legala in intreaga lume, avand potentialul de a reduce din kilometrii de cabluri ce interconecteaza computerele de periferice, scrie presa internationala.
Acest nou cip ar putea constitui un pas important in adoptarea unui standard universal. Cateva produse wireless USB sunt deja prezente pe piata din Statele Unite, insa utilizeaza o frecventa radio care nu este legala in majoritatea tarilor din restul lumii datorita posibilitatii interferentei cu undele radar.
Universal Serial Bus (USB) reprezinta un standard de conectare intre PC si periferice - tastatura, maus, imprimanta, scanner, camera foto, flash drive, hard disc extern si altele. Wireless USB foloseste banda de frecvente ultra-wideband (UWB), care este de obicei utilizata de dispozitive Wi-Fi, Bluetooth si telefoane mobile. Tehnologia promite rate de transfer rapide (care pot ajunge in teorie pana la 480 de megabiti pe secunda, viteza echivalenta cu standardul USB 2.0) si consum scazut de energie. Undele radio pot acoperi o distanta de aproximativ trei metri.
Mike Krell, purtatorul de cuvant al Alereon, crede ca noul cip dezvoltat de companie - AL5100 - va fi implementat in hard discuri externe si camere foto pana la sfarsitul acestui an. Pentru a putea comunica cu astfel de dispozitive, PC-urile vor avea nevoie de placi de extensie interne sau adaptoare externe, conectate chiar la portul USB.
Oficialii Alereon se asteapta ca in maxim doua luni sa apara pe piata hub-uri wireless USB ce vor incorpora primul cip dezvoltat de companie - AL4000. Perifericele se vor conecta prin cabluri normale USB la hub-uri, care comunica wireless cu PC-ul prin intermediul unui adaptor.
Belkin deja vinde un hub similar care foloseste cipuri de la rivalul Wisair din Israel. Dispozitivul costa 200 de dolari (150,1 euro), insa utilizeaza o banda de frecventa care este legala numai in Statele Unite.
Un alt competitor, Realtek Semiconductor din Taiwan, a anuntat in luna mai lansarea unui cip care atinge frecvente de pana la 7,9 gigaherti (GHz), incadrandu-se in banda 7,3 - 9 GHz care va deveni legala in intreaga lume. Cipul AL5000 de la Alereon poate atinge frecvente de pana la 10,6 GHz.
UWB a constituit un subiect de disputa intre multe companii din piata. Freescale Semiconductor, fosta divizie a Motorola, a propus o tehnologie alternativa pentru exploatarea freventelor ce tin de UWB, iar tentativele de reconciliere cu WiMedia Alliance (din care face parte si Alereon) au esuat.
Freescale a fost insa cu un pas inainte in procesul de dezvoltare, primele hub-uri USB fiind asteptate sa intre pe piata chiar anul trecut. Compania a abandonat insa programul UWB in urma plecarii partenerilor sai catre tabara WiMedia.
Pe de alta parte, asociatia care sustine standardul Bluetooth a precizat ca va integra tehnologia UWB de la WiMedia in propriul standard, dezvoltand o varianta Bluetooth de mare viteza.
"Prezenta dispozitivelor WiMedia atat de devreme pe piata poate facilita introducerea standardului High Speed Bluetooth in 2008", a declarat Mike Foley, directorul grupului special de interes Bluetooth. Tehnologia opereaza intr-un spectru inca nelicentiat, la frecvente de peste 6 GHz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO