Business Hi-Tech

O nouă tehnologie speră să revoluţioneze cinematograful: HFR. Cum funcţionează şi care este primul film prezentat în România "la viteză dublă"

 O nouă tehnologie speră să revoluţioneze cinematograful: HFR. Cum funcţionează şi care este primul film prezentat în România "la viteză dublă"

Autor: Bogdan Alecu

22.12.2012, 16:23 7455

Tehnologia 3D HFR, sau High Frame Rate şi afişarea imaginilor tridimensional reprezintă cel mai nou "artificiu" prin care cinematograful continuă reinventarea sa.

Odată cu revenirea în prim-plan a filmelor 3D pe marile ecrane unul dintre micile inconveniente au fost cu privire la claritatea imaginii dinamice. Dacă la TV-urile cu display LCD sau LED acest lucru a fost corectat prin cresterea frecvenţei de la 60 la 100 Hz, la cinema acest lucru se putea realiza doar prin creşterea cadrelor pe secundă. Astfel, de la formatul "clasic" de 24 de cadre pe secundă, HFR a crescut cadenţa la 48 de cadre pe secundă. Creşterea a fost posibilă acum datorită suportului digital, care nu mai depinde de pelicula clasică. Înainte, datorită costurilor ridicate ale peliculei întâi cadenţa era de 15-20 de cadre pe secundă la filmul mut, după care s-a mărit la 20 respectiv 24 în cazul filmelor moderne, cu sunet.

Care este diferenţa? Una destul de mare. Primul film proiectat cu noua tehnologie a fost The Hobbit în cadrul cinematografului Digiplex din Băneasa Shopping City. Prima senzaşie oferită de HFR este de Teatru TV. Totul pare deodată mult mai clar, cu toate că rezoluţia filmului este una neschimbată. A doua senzaţie este că imaginile sunt derulate mai rapid, tocmai datorită clarităţii, după care începi să te obişnuieşti. Cumulat cu tehnologia 3D, HFR-ul dă senzaţia de şi mai mult realism şi în plus senzaţia de oboseală a ochilor aproape dispare complet odată ce te obişnuieşti. Având în vedere că The Hobbit a fost realizat de Peter Jackson şi povestea filmului reprezintă evenimentele de dinaintea celor din Lord of the Rings, nu puteau lipsi efectele speciale, efecte care par acum mult mai realiste, ajutate atât de tehnologia 3D cât şi de HFR. Peisajele de basm din Noua Zeelandă dar şi cele recreate pe computer cum ar fi Rivendell sau salile gnomilor par acum mult mai reale şi mai spectaculoase.

Având în vedere îmbunătăţirile faţă de tehnologia clasică, cel mai probabil de acum înainte toate filmele 3D vor utiliza tehnologia HFR, la fel cum de la Avatar încoace toate marile producţii au şi versiune 3D.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO