Business Hi-Tech

O noua saptamana grea pentru gigantii IT

24.01.2006, 21:24 12

Valoarea actiunilor marilor companii de tehnologie ar putea scadea in continuare la bursa americana daca rapoartele financiare pregatite de cativa mari jucatori pentru zilele urmatoare se vor incadra pe aceeasi tendinta pesimista inceputa saptamana trecuta, avertizeaza o serie de analisti citati de FT.

"Nume grele" precum Google, Yahoo si Intel au inregistrat scaderi ale actiunilor de 14-16 procente saptamana trecuta, in timp ce Apple a scazut cu 10%, aceasta fiind cea mai importanta recesiune a sectorului de tehnologie din ultimele cateva luni.

Scaderile din ultimul timp au aparut pe fondul unei nelinisti accentuate in randul investitorilor, care sunt ingrijorati de faptul ca boom-ul profiturilor marilor corporatii americane a inceput sa piarda viteza, scrie FT.

Indicele Dow Jones Industrial Average a scazut vinerea trecuta cu aproape 3%, cea mai accentuata scadere zilnica de la atacarea Irak-ului, in martie 2003.

Insa cel mai important test pentru sectorul tehnologic va veni saptamana aceasta din partea Microsoft, care este asteptata sa publice rezultatele financiare joi, gigantul cautarilor online Google urmand sa faca acelasi lucru saptamana viitoare.

"Daca Microsoft nu se va ridica la inaltimea asteptarilor, chiar daca diferenta va fi foarte mica, oamenii vor fugi din nou de sectorul IT", a spus Kevin Landis, director pentru investitii la Firsthand Funds, o agentie de investitii din Sillicon Valley.

Ingrijorarea analistilor in ceea ce priveste resursele Google de a mentine cresterea puternica pe domeniul cautarilor online, la 18 luni de la listarea pe bursa, a taiat din valoarea actiunilor companiei spre finalul saptamanii trecute. Totusi, nici macar scaderea de 8,5% inregistrata vinerea trecuta, cea mai mare din istoria de companie publica a Google, n-a fost foarte dramatica. Actiunile Google au dat inapoi doar pana la valoarea atinsa la inceputul lunii decembrie (circa 400 de dolari bucata).

In afara de valul de reactii sceptice care a afectat chiar si cateva din cele mai puternice companii IT, reactia bursei de saptamana trecuta a fost vazuta pe Wall Street ca o consecinta a asteptarilor prea optimiste aparute in sector de la inceputul anului si nu neaparat ca o reactie de pesimism cu privire la viitorul industriei, sunt de parere analistii.

"Oamenii au inceput sa revina cu picioarele pe pamant si sa gandeasca: Ar fi fost grozav, dar nu s-a intamplat", spune Landis. "Companile incep sa-si regleze mai bine strategiile si sunt putin mai atente cu privire la estimarile despre viitor - ce este rau in asta?", s-a intrebat analistul citat de FT. O parte dintre executivii ale caror estimari precaute au contribuit la scaderea la bursa a sectorului IT au explicat ca au facut predictii mai putin indraznete in mod intentionat si ca rezultatele companiilor lor s-ar putea situa la niveluri mult mai ridicate.

De pilda, Terry Semel, presedinte si director executiv al Yahoo, a spus ca estimarea sa cu privire la faptul ca marjele de profit ale Yahoo vor scadea anul acesta s-a bazat pe o ipoteza "cu bataie lunga", si anume, ca imbunatatirea tehnologiei de cautare a companiei se va vedea in bilanturile contabile abia incepand cu anul 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO