Business Hi-Tech

O noua moda pentru iubitorii Internetului: acces WiFi pe telefonul mobil

09.09.2003, 00:00 20

Serviciile pentru acces la Internet de mare viteza pe unde radio (WiFi) sunt tot mai cautate in Occident, insa acum nu mai sunt disponibile doar pentru utilizatorii de laptopuri sau costisitoare handheld-uri, ci si direct de pe telefonul mobil.
Philips Semiconductors, divizia producatoare de cipuri a companiei olandeze, si Broadcom, unul dintre fabricantii americani de semiconductori, au anuntat ieri producerea de noi cipuri WiFi pentru telefoanele mobile, care sunt mult mai mici ca dimesiuni si mai fiabile decat predecesoarele lor. Cipurile consuma mai putina energie prelungind astfel perioada de folosire a telefonului inainte de a fi necesara reincarcarea acestuia. In plus, functioneaza in standardul WiFi 802.11b prin care utilizatorul se poate conecta la Internet cu o viteza de 11MBps, respectiv de 20 de ori mai rapid decat prin serviciul de dial-up (prin telefonul fix, fara linie dedicata).
Anuntul relanseaza speculatiile privind viitorul standardului 802.11b, pe care deja unii analisti il vad ca depasit, desi nici nu a ajuns sa fie raspandit peste tot in lume. Discutiile au aparut in urma lansarii anul acesta a primelor produse in standardul WiFi 802.11g, care este de cinci ori mai rapid ca varianta 11b (viteza de transfer a datelor de 54MBps) si este considerat de analisti drept viitorul comunicatiilor mobile. Lansarea de noi produse in standardul 802.11b de catre mari producatori precum Philips sau Broadcom a facut insa ca increderea investitorilor in acest sistem de comunicatii sa creasca din nou.
Discutiile au fost activate de asemenea si de faptul ca echipamentele de retea si gadget-urile care folosesc standardul 11g s-au vandut mult mai bine pe trimestrul al doilea al acestui an, ajutand astfel la mentinerea unei cresteri puternice pe piata WiFi. Vanzarile de echipamente si produse in standardul mai vechi (11b) au inceput deja sa se stabilizeze, lucru ce indica o eventuala saturare a pietei, spun unii analisti. Altii sustin insa ca este vorba mai degraba de maturizarea pietei, decat o eventuala prabusire ai ei. Conform analistilor International Data Corp. (IDC), numarul de telefoane cu cipuri WiFi vandute pe trimestrul doi al acestui an a fost cu 19% mai mare ca in aceeasi perioada a anului trecut.
Noul cip realizat de Broadcom combina cele trei mari componente ale sistemului de comunicare WiFi fiind astfel mult mai ieftin si mult mai mic ca dimensiuni fata de alte produse similare, spun specialistii din domeniu. El are de asemenea o tehnologie mai buna de management al energiei, lucru care ii permite sa menajeze bateria telefonului mobil. Prima versiune se afla deja in teste la principalii producatori de telefoane cu care lucreaza producatorul de semiconductori. Philips a lansat doua cipuri WiFi de mici dimensiuni care consuma de asemenea mai putin curent. Surse din apropierea conducerii companiei olandeze spun ca urmatorul cip WiFi pentru celulare, care va avea performante mai mari si dimensiuni mai mici, va fi lansat pe piata la inceputul anului viitor.



Boom pe WiFi
Industria WiFi cunoaste in acest moment un boom, chiar daca restul sectorului IT se chinuie sa iasa din recesiune. Practic, asa numitul WiFi este un standard de comunicare wireless, care ofera posibilitatea de acces la Internet pe frecvente radio, la o viteza mult mai mare decat sistemul dial-up, xDSL sau pe cablu. Punctul slab al acestui serviciu sta in puterea relativ redusa a emitatoarelor care nu acopera decat o raza de 100 metri in jurul punctul de acces (hot-spot).
Observand interesul manifestat de public, tot mai multe companii au inceput sa instaleze asa numitele "hot-spots" in locuri publice, cum ar fi in aeroporturi, hoteluri sau restaurante. Companiile aviatice instaleaza echipamente de emisie pentru WiFi in aparatele de zbor, iar caile ferate ofera deja servicii similare in trenurile din Canada si din SUA. Marile orase incep sa instaleze astfel de retele publice, iar in statiile de metrou din Paris se ofera deja acces WiFi la Internet.
 Conform analistilor, industria WiFi in general se va extinde rapid, iar numarul de puncte de acces la Internet (hot-spots) va exploda anul acesta si va exista cerere pentru echipamente de conectare, dar si pentru laptopuri, handhelduri si acum telefoane mobile compatibile. Conform Gartner, pana la sfarsitul anului vor fi instalate 71.000 de puncte de acces la WiFi in intreaga lume, iar cifra se va dubla pana in 2005. O crestere semnificativa fata de 2001 cand existau numai 1.200 de hot-spots, numai in SUA. Analistii mai sustin ca pana la finalul acestui an, 9,3 milioane de oameni vor folosi serviciile de conectare WiFi in intrega lume, aproape de patru ori mai multi fata de anul trecut (2,5 milioane).
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO