Business Hi-Tech

O gluma a lui Bill Gates a crescut valoarea companiei Nintendo cu 640 mil. dolari

06.08.2004, 00:00 98

Seful gigantului software Microsoft a glumit la un dineu oficial pe seama producatorului de console de joc Nintendo, iar afirmatia sa, luata de buna de un ziarist, a crescut valoarea titlurilor companiei japoneze cu patru procente.
Intrebat daca ar fi interesat de o astfel de achizitie, Gates a declarat: ?Daca Hiroshi Yamauchi ma suna, sigur ma gaseste la birou. Este decizia lui". Hiroshi Yamauchi, presedinte al Nintendo timp de mai bine de 50 de ani, s-a retras in 2002, ramanand unul dintre actionarii principali ai companiei.
Valoarea de piata a Nintendo este de 16 miliarde de dolari, compania fiind principalul concurent al Microsoft pe segmentul consolelor pentru jocuri video. Stirea care a facut inconjurul lumii a urcat valoarea actiunilor Nintendo cu 4 procente intr-o singura zi, o crestere de 640 de milioane $ calculand la valoarea totala.
Remarca apartinand lui Bill Gates a fost facuta in timpul unui cockteil, dupa ce Microsoft a anuntat rezultatele financiare si intentia de a plati dividende incepand de anul acesta. Cateva zeci de ziaristi din toata lumea l-au incoltit pe seful Microsoft, punandu-i diverse intrebari, de la tentativa de achizitie a producatorului german de software SAP, pana la viitorul Windows si situatia companiei in domeniul jocurilor video, unde Xbox nu a mers asa cum si-ar fi dorit Gates. Mai bine de o ora, cel mai bogat om din lume a stat la discutii cu reprezentantii presei, raspunzand deseori ironic sau facand glume. Afirmatia legata de Nintendo, cu o nuanta ironica destul de clara, i s-a parut insa ziaristului german ca o confirmare oficiala a faptului ca Gates vrea sa cumpere de fapt principalul competitor in domeniul jocurilor video.
?Ziaristul german nu a inteles gluma facuta de Bill Gates", a explicat situatia un oficial al companiei Microsoft care a fost prezent la discutie. Responsabilii companiei americane nu au negat corectitudinea citatului, dar au refuzat sa comenteze situatia, spunand ca Microsoft nu raspune la astfel de ?zvonuri".
La randul lor, oficialii companiei Nintendo nu au privit deloc declaratia ca pe o gluma si auraspuns imediat. ?Compania nu este de vanzare. Nu am primit nici o oferta din partea Microsoft, nu a existat nici o discutie in acest sens", a spus un oficial al companiei japoneze. Producatorul Pokemon a anuntat de asemenea ca va continua sa produca console de joc cat mai competitive, chiar daca situatia financiara a companiei nu este tocmai roza. Nintendo, numarul trei pe piata consolelor video, este bine vazuta in lumea financiara pentru a acumulat o rezerva de capital de 5 miliarde de dolari.
Analistii spun ca anuntul facut de Microsoft, respectiv ca va plati dividende, semnaleaza decizia companiei de a evita achizitiile de amploare in urmatorii ani. Totusi, directorul executiv al Microsoft, Steve Ballmer, a declarat recent ca gigantul software are nevoie de un domeniu nou de activitate. ?Avem nevoie de o divizie precum Nokia, Siemens sau Intel", a spus el.
Hiroshi Yamauchi, unul dintre cei mai bogati oameni din lume, cu o avere estiamata de revista Forbes la 1,4 miliarde de dolari, mai detine acum 10% din actiunile Nintendo. El a fost cel care a transformat compania, care initial producea carti de joc, intr-unul din marii giganti ai divertismentului electronic. Nintendo a creat de-a lungul timpul succese precum Mario si Pokemon si a avut anul trecut o cota de piata de 24% la nivel mondial.
Piata consolelor de joc este dominata de Sony, al carui Playstation a avut un succes fulminant la nivel international. Cota Sony este estimata la 51% din piata. Microsoft, care a lansat in 2002 prima sa consola de joc, Xbox, a reusit sa urce anul trecut la o cota de piata de 25% la nivel mondial. Astfel, nici daca ar cumpara Nintendo, Microsoft nu ar pune in periocol suprematia Sony.
Directorul executiv (CEO) al Nintendo, Satoru Iwata, a declarat ca nu se teme deloc de concurenta Sony sau Microsoft. El a spus ca industria jocurilor video a inceput sa sufere pentru ca se realizeaza numai jocuri complexe, care au nevoie de resurse grafice deosebite si care sunt foarte greu de jucat. De aceea, Nintendo va ramane fidela consolei GameCube, care are jocuri mai simple, dar mai distractive, a explicat el.
Nintendo lucreaza in prezent la o tehnologie noua, un echipament care se va conecta la consolele actuale pentru a le imbunatati performantele. Oficialii companiei au refuzat insa sa vorbeasca despre acest proiect deocamdata.
Producatorul japonez a raportat pe anul 2003 incasari totale de 4,26 miliarde de dolari si un profit net de 570 de milioane de dolari. Pe al doilea trimestru al acestui an, Nintendo a avut incasari de 741 de milioane de dolari si un profit net de 204 milioane de dolari, aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO