Business Hi-Tech

O controversa departe de a fi transata

28.03.2001, 00:00 14



In mai 1989, Joel Disini, un filipinez care lucra in Silicon Valley, a primit sarcina de a administra inregistrarea domeniilor cu extensia de Internet a statului Filipine, "ph."

Pe atunci aceasta era mai mult o activitate in slujba comunitatii. Astazi, planurile sale de a aduce site-urile cu extensia "ph" in lumea civilizata a comertului electronic au trezit reactii de dezaprobare.

Disini este in prezent presedinte al DotPH Inc., o companie din Manila careia el i-a pus bazele in 1999 si care este singura agentie de inregistrare a domeniilor cu extensia "ph", cum ar fi .com.ph, .net.ph sau .org.ph.

Disini intentioneaza sa extinda aplicatiile tuturor domeniilor cu extensia "ph", asa incat, de exemplu, orice persoana fizica sau juridica sa isi poata crea propria sa adresa de Internet cu extensia "ph" la care sa aiba acces prin orice linie telefonica fixa sau mobila.

In plus, aceste adrese de Internet vor fi protejate si vor avea caracteristici speciale, cum ar fi posibilitatea posesorului de a primi telefoane de la anumiti utilizatori numai in timpul orelor de serviciu scrie Wall Street Journal.

Intrebuintarile unui astfel de domeniu sunt inca putin clare, iar ideea de a folosi extensia de Internet a tarii pentru a obtine profituri personale i-a cam iritat pe unii lideri din lumea Internetului din Filipine.

Totodata, aceasta problema a readus in atentie felul in care unii administratori isi folosesc pozitiile pentru a pune efectiv stapanire pe aceste domenii.

Statutul Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), organismul care supravegheaza sistemul de inregistrare al numelor domeniilor inca din 1999, permite managerilor codurilor de tara "sa administreze in totalitate domeniul pentru care este delegat, cu conditia ca activitatea sa sa fie exclusiv in slujba comunitatii pe care o reprezinta si a lumii Internetului de pretutindeni."

Pe de alta parte, acelasi statut prevede ca a€oinregistrarile domeniilor nu se vor limita la un simplu model de afaceri."

Dimini sustine ca respecta statutul ICANN, care ii permite sa incheie tranzactii cu domeniul pe care il administreaza. In fond, adauga el, aceasta este singura modalitate de a tine piept concurentei altor extensii de Internet, cum ar fi .com.

"In vremuri de mult apuse, cand DotPH era singurul jucator in Filipine, modelul non-profit era cel mai bun," spune el. El ofera exemplul Indiei, ca o tara unde inregistrarea unui domeniilor Internet nu a prea avut succes, de vreme ce exista doar cateva site-uri inregistrate cu extensia ".in".

"Exista deja tari in care extensiile specifice codului de tara sunt mult prea putin folosite, apelandu-se adesea la extensia generala ".com". Daca DotPH aplica tiparul afacerilor cu profit, nu va impartasi soarta dinozaurilor", spune el, sustinand ca ICANN admite si astfel de operatiuni.

In Filipine, aceasta controversa a constituit subiectul unor discutii online intre membrii clubului Cyberspace Review, in urma carora s-au organizat intalniri cu Disini si reprezentanti ai industriei Internetului din aceasta tara.

Disini a fost acuzat ca a abuzat de pozitia sa, administrand acest domeniu intr-un mod aproape dictatorial. Saptamana trecuta, Consiliul pentru IT si e-commerce, organismul de supraveghere din Filipine, a sfatuit cele doua parti sa gasesca o solutie impaciuitoare la nivel local si sa nu recurga la plangeri inaintate ICANN.

Desi a fost abordata si ideea infiintarii unui organism de consiliere neutru, Misini nu a promis ca se va supune deciziilor sale.

Guvernul filipinez nu s-a implicat pana acum in dispute referitoare la administrarea extensiilor de Internet, dar oponentii lui Disini au amenintat ca vor initia o petitie spijinita si de autoritati, prin care sa preia controlul asupra acestei activitati, sustinand ca ea trebuie sa-si pastreze statutul non-profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO