Business Hi-Tech

O companie va trebui să returneze donatorilor suma record de 10,2 mil. de dolari strânsă printr-un site de crowdfunding

O companie va trebui să returneze donatorilor suma...

Autor: Octavian Calei

19.08.2013, 11:13 2468

O renumită companie IT a reuşit să strângă printr-un site de crowdfunding o sumă record de 10,2 milioane de dolari pe care însă va trebui s-o înapoieze sponsorilor pentru că şi-a propus să strângă 32 de milioane de dolari, iar termenul limită va expira sâmbătă, transmite BBC.

Compania londoneză Canonical, deţinătorul sistemului de operare cu licenţă gratuită pentru PC-uri, Ubuntu, a reuşit să stabilească un nou record pentru strângerea de fonduri printr-o platformă online de lansare a startup-urilor, Indiegogo, pentru a produce 40.000 de smartphone-uri cu sistem de operare proprietar.

Canonical a obţinut 11.299.335 de dolari sub formă de garanţii depuse de către donatori, depăşind recordul precedent de 10.266.845 de dolari strânşi pentru un smartwatch prin platforma Kickstarter. Cea mai mare sumă obţinută pentru un proiect prin Indiegogo a fost de 1,6 mil. de dolari pentru scanner medical asemănător celui din serialul Star Trek.

Într-un interviu acordat BBC, fondatorul Canonical, Mark Shuttleworth, a spus că interesul publicului pentru un smartphone cu sistem de operare Ubuntu este destul de mare.

„Campania a stârnit un interes foarte mare care ne-a surprins chiar şi pe noi”, a declarat Shuttleworth.

Însă compania va trebui să returneze fondurile adunate până acum datorită unei strategii nechibzuite de a stabili un prag de 32 de milioane de dolari într-o perioadă scurtă de timp.

Smartphone-urile Ubuntu Edge pe care compania londoneză ar fi vrut să le lanseze anul acesta au capacitatea de a se transforma în calculatoare veritabile atunci când se conectează la un monitor. În plus, sistemul de operare ar permite şi rularea aplicaţiilor scrise în HTML5, a specificat Canonical.

Chris Green, senior consultant de la Davies Murphy Group, a spus că strategia companiei de a strânge fondurile necesare proiectului printr-o singură campanie a fost „naivă” şi că au ales platforma greşită.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO