Business Hi-Tech

Nvidia plănuieşte să cumpere producătorul de cipuri ARM de la SoftBank pentru o sumă ce ar putea depăşi 32 de miliarde de dolari

Nvidia plănuieşte să cumpere producătorul de cipuri...

Autor: Eduard Ivanovici

31.07.2020, 16:58 205

Compania americană Nvidia plănuieşte să cumpere producătorul britanic de cipuri ARM pentru o sumă ce ar putea depăşi 32 de miliarde de dolari, potrivit Financial Times.

ARM a fost cumpărat în 2016 de SoftBank pentru 32 de miliarde de dolari şi este cunoscut pentru dezvoltarea procesoarelor existente pe tablete şi smartphone-uri. În consecinţă, achiziţia ar consolida poziţia companiei Nvidia în centrul industriei de semiconductori.

În urma pierderilor raportate din 2019, SoftBank a decis să vândă mai multe active în ultimele luni. Conglomeratul japonez a vândut acţiuni retailerului chinez Alibaba pentru 2,2 miliarde de dolari şi operatorului american T-Mobile US pentru 21 de miliarde de dolari.

ARM poate transforma radical linia de producţie din cadrul Nvidia, care până acum s-a concentrat asupra vârfurilor de gamă în ceea ce priveşte cipurile grafice. Cu toate acestea, producătorul american şi-a îndreptat atenţia spre sectoare precum inteligenţa artificială şi piaţa auto, anunţând săptămânile trecute un parteneriat cu Daimler – producătorul autovehiculelor Mercedes-Benz.

Veniturile anuale ale ARM au crescut de la 1,2 miliarde de dolari la 1,9 miliarde din 2016 încoace, în timp ce veniturile Nvidia aproape s-au triplat în aceeaşi perioadă.

Preţul acţiunilor Nvidia a crescut cu 151% în ultimul an, în timp ce compania a ajuns la o capitalizare de 262 de miliarde de dolari, reuşind astfel să îşi întreacă rivalii de la Intel.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO