Business Hi-Tech

Numărul de contracte de muncă din IT a crescut cu 20% în ultimul an

Numărul de contracte de muncă din IT a crescut cu 20%...

Autor: Adelina Mihai

02.03.2017, 00:00 598

Numărul de contracte individuale de muncă pentru ocupaţia de „analist programator în domeniul software” a ajuns la 78.700 în anul 2016, în creştere cu 20% (adică cu 13.200 de contracte de muncă) prin comparaţie cu anul 2015, arată datele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), pe baza informaţiilor de la Inspecţia Muncii.

Astfel, atât efectivul de personal, cât şi salariile din IT au continuat să crească anul trecut, pe fondul deficitului mare de candidaţi de pe această piaţă şi al competiţiei acute pentru candidaţi. Anual, de pe băncile facultăţilor de IT ies circa 6.000 - 7.000 de absolvenţi, însă nevoia de candidaţi din piaţă este dublă.

O explicaţie pentru creşterea numărului de contracte de muncă în sectorul IT de anul trecut poate fi şi faptul că, începând din 2016, contractele de tip PFA (persoană fizică autorizată) nu mai sunt atât de avantajoase din punctul de vedere al impozitării, ceea ce a determinat multe companii din sector să „scoată la suprafaţă” angajaţii pe care îi plăteau pe PFA, încheind cu aceştia contracte de muncă.

Deşi numărul de contracte de muncă din IT a fost de 78.800 la finalul anului trecut, efectivul total de angajaţi din acest sector a fost mai mic în 2016, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, fiind de numai 67.600 de persoane.

Explicaţia pentru această diferenţă (dintre numărul de contracte şi numărul de salariaţi) constă în faptul că un angajat poate avea unul sau mai multe contracte de muncă. Potrivit datelor PIAROM, cei mai mulţi specialişti IT sunt concentraţi  lucrează în Bucureşti (48% din totalul contractelor de muncă), în timp ce alte şapte judeţe concentrează 41% din contracte  de muncă din IT (Cluj, Timiş, Braşov, Iaşi, Ilfov, Sibiu şi Dolj).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO