Business Hi-Tech

Numai 20 de probleme de securitate cauzeaza majoritatea incidentelor

12.10.2004, 00:00 25

Anul acesta au fost identificate mai bine de 2.500 de ?gauri" in sistemele informatice utilizate de companii, care sunt exploatate frecvent de piratii Internetului, specialistii avertizand ca 20 dintre acestea cauzeaza majoritatea problemelor si pierderilor inregistrate la nivel mondial.
?Incercam sa stabilim o lista care trebuie verificata rapid de toti adminsitratorii de sistem din lume", a explicat un oficial al Sans Institute, institutie specializata in securitatea informatica, care realizeaza un raport anual asupra celor mai importante probleme din acest domeniu. Institutul analizeaza bresele de securitate atat din platformele Microsoft Windows, cat si din Unix sau platforma deschisa Linux.
Desi orice administrator de sistem cunoaste aceste probleme, aproape 60% dintre bresele semnalate anul trecut se regasesc si in 2004 in topul celor mai utilizate ?unelte" ale piratilor Internetului. Cu alte cuvinte, desi sunt avertizati asupra acestor pericole, mare parte din responsabilii IT, dar si utilizatorii finali, le trec cu vederea.
Studiile arata ca, in general, aproximativ 50% dintre responsabilii cu retelele IT iau masurile necesare pentru a preveni accesul neautorizat la resursele informatice ale companiei in primele 21 de zile dupa ce o vulnerabilitate este descoperita. In cazul consumatorilor, procentul de 50% este atins abia dupa 61 de zile. Restul utilizatorilor le rezolva mai tarziu, iar unii raman cu computerele vulnerabile tot timpul, ba chiar exista utilizatori care nu isi dau seama de acest lcuru.
?Aceasta adevarata epidemie nu poate fi oprita atata timp cat 50% din utilizatori nu au nici o solutia contra virusilor care circula pe Internet", a apreciat un oficial al institutului Sans. Specialistii apreciaza ca numai sistemele care se conecteaza automat la site-urile specializate, reparand aceste erori in timp real, pot face fata cu succes amenintarilor informatice.
Topul celor mai des utilizate ?gauri de securitate" are la baza atat incidentele indetificate de specialistii in domeniu, cat si discutiile de pe forumurile si site-urile utilizate de hackeri. Repararea acestor probleme ar scapa mare parte a companiilor de nenumarate probleme, de la virusi si spam, pana la accesul neautorizat in retea.
Cele mai frecvente probleme de securitate pe platforme Windows sunt legate de aplicatiile pentru servere web, sistemele de ?acces la distanta" la anumite aplicatii, serverul SQL, aplicatiile care permit vizitarea site-urilor de Internet, clientii e-mail si programele de mesagerie pe Internet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO