Business Hi-Tech

Nu aveti internet? Enciclopedia online Wikipedia se muta si pe hartie

03.11.2005, 20:14 26

Colectia online de informatii Wikipedia, The Free Encyclopedia, editata de organizatia non-profit Wikimedia Foundation, ar putea fi transpusa in curand si pe suport fizic (hartie, CD sau DVD), aceasta versiune fiind destinata utilizatorilor din zonele mai putin dezvoltate din punct de vedere tehnologic ale lumii, a precizat Jimmy Wales, fondatorul proiectului.

Intreg continutul publicat in cea mai mare enciclopedie online din lume (www.wikipedia.org) va fi adaptat pentru acei utilizatori care dispun de calculator dar nu si de conexiuni la Internet de mare viteza, cum ar fi cei Africa, a mai spus Jimmy Wales.

Wikipedia se distinge printr-o calitate inaccesibila enciclopediilor traditionale, pe hartie, si anume prin faptul ca poate fi modificata si completata de oricine, cu conditia ca informatiile introduse sa fie verificate cu atentie inainte.

"Deja purtam discutii cu anumiti editori de carti pentru acest proiect", a explicat fondatorul Wikipedia.

"Intotdeauna am considerat ca ar fi nevoie si de o versiune pe hartie a enciclopediei, intrucat noi incercam sa oferim acces liber la informatii intregii lumi, si nu doar celor care au conexiuni la Internet in banda larga (broadband)", a mai spus el.

Problema care se ridica insa este cum vor putea fi adaugate suficient de des informatii in versiunea scrisa, cum se intampla online. In acest moment, numai versiunea in engleza a enciclopediei (Wikipedia este disponibila in mai multe limbi straine insa acestea nu sunt la fel de bogate in informatii ca cea in engleza - n.r) contine peste 800.000 de materiale la care zilnic se adauga altele noi.

Aceasta insa este o problema mai indepartata. Deocamdata trebuie stabilite detalii legate de fondurile disponibile pentru transpunerea pe hartie a Wikipedia sau modul de prezentare al enciclopediei si categoriile in care va fi impartita, a precizat Jimmy Wales. "Toate acestea se vor rezolva cel mai probabil pana la jumatatea anului viitor, cand speram sa oferim utilizatorilor enciclopedia in noua forma", a adaugat acesta.

Aceasta initiativa vine si in urma faptului ca enciclopedia gratuita a reusit sa atraga, in ultimul an, un numar mai mare de cititori decat cateva site-uri cunoscute de stiri. Wikipedia si-a crescut numarul de utilizatori cu 154% in aceasta perioada, conform companiei americane de cercetare pe Internet Hitwise.

Wikimedia Foundation, care dispune de un buget anual de 800.000 de dolari (aproximativ 650.000 de euro), bani proveniti in mare parte din donatii, a initiat proiectul Wikipedia in 2001. Enciclopedia transpusa pe hartie ar putea constitui o sursa de venit pentru organizatia non-profit, mai ales ca reclame publicitare nu vor ajunge niciodata pe paginile Wikipedia, sunt de parere unii analisti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO