Business Hi-Tech

Noul preşedinte al ANCOM discută cu sindicatul modificarea contractului colectiv de muncă. Una dintre propuneri: dacă un fost angajat concediat câştigă în instanţă reîncadrarea, cel care îi ocupa postul şi e nevoit să plece să fie compensat

Noul preşedinte al ANCOM Adrian Diţă vrea să "clarifice precis" unele aspecte din contractul colectiv de muncă din cadrul ANCOM

Noul preşedinte al ANCOM Adrian Diţă vrea să "clarifice precis" unele aspecte din contractul colectiv de muncă din cadrul ANCOM

Autor: Adrian Seceleanu

30.08.2017, 22:00 737

Persoanele nou angajate în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) care îşi pierd postul ca urmare a revenirii în cadrul instituţiei a foştilor angajaţi, care au obţinut în instanţă decizii definitive de anulare a concedierii, ar urma să primească „o compensaţie de 50% din salariul de bază individual”, potrivit unei propuneri formulate de noul preşedinte Adrian Diţă către sindicatul din instituţie, cu care urmează să discute astăzi (joi, 31 au­gust) modificarea contractului colectiv de muncă (CCM), potrivit unor documente văzute de ZF şi unor surse apropiate arbitrului telecom.

„Propunem reformularea articolului 102 din CCM după cum urmează: unitatea va acorda salariaţilor ale căror contracte încetează de drept ca urmare a reintegrării pe funcţie, în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive a celor care au deţinut postul anterior, o compensaţie  de 50% din salariul de bază individual, în afara drepturilor salariale cuvenite la zi”, conform unei scrisori transmise de Adrian Diţă către sindicat în 25 august.

Propunerea pare a fi formulată pentru ca ANCOM să le poată acorda bonusuri celor câteva zeci de persoane angajate prin detaşare în cadrul instituţiei după ce Adrian Diţă a preluat conducerea instituţiei, în condiţiile în care persoanele concediate de către noua echipă urmează să dea în judecată arbitrul telecom pentru a-şi relua posturile, au declarat pentru ZF surse apropiate instituţiei. „Noua echipă de conducere pregăteşte terenul pentru a le da bani celor detaşaţi după ce ANCOM va pierde procesele cu cei concediaţi”, conform sursei citate. Adrian Diţă a adus în ANCOM zeci de persoane prin detaşare, cel mai cunoscut caz fiind cel al lui Ciprian Boloş - care a fost detaşat de la Poşta Română în poziţia de director în cadrul autorităţii de reglementare.

Adrian Diţă le mai propune sindicaliştilor să accepte şi o altă modificare a CCM: în situaţia în care un salariat concediat câştigă în instanţă dreptul de a reveni în cadrul instituţiei, acesta să fie obligat să returneze salariile compensatorii primite.

„Se impune completarea contractului  colectiv de muncă cu această dispoziţie pentru a exista un echilibru între drepturile şi obligaţiile salariaţilor”, explică Adrian Diţă.

Noul preşedinte îşi propune şi să „clarifice precis” normele interne de transfer ale angajaţilor ANCOM, una dintre modificării fiind eliminarea examenului la încadrarea pe un post, aceasta urmând să fie realizată exclusiv pe „criterii de experienţă profesională”.

Reprezentanţii ANCOM nu au putut fi contactaţi, înafara orelor obişnuite de program, pentru a comenta informaţiile.

Puternica Autoritate Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM se află în centrul atenţiei publice după scandalul provocat de reorganizarea şoc a instituţiei lansată de noul preşedinte Adrian Diţă. În data de 8 iunie Adrian Diţă a retrogradat sau demarat procedurile de concediere pentru 18 persoane cu funcţii de conducere din ANCOM, fără ca anterior declanşării procesului să fi avut loc o evaluare a angajaţilor vizaţi. Informaţii şi documente despre acţiunile noii echipe de conducere au apărut şi pe un site care pare să fi fost creat de foşti / actuali angajaţi ai ANCOM care au fost afectaţi de reorganizarea fulger a instituţiei. 

Convocat la Comisia de IT din Parlament pentru a oferi explicaţii, Adrian Diţă nu s-a prezentat, el invocând, ulterior, existenţa unei probleme medicale („o sinuzită acută”, conform unui interviu acordat Agerpres).

Până la data de 5 iulie Adrian Diţă adusese în cadrul instituţiei din momentul preluării funcţiei peste 25 de persoane - toate fiind angajate prin detaşare de la alte companii şi niciuna prin câştigarea unui concurs.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO