Business Hi-Tech

Noua armă a hackerilor: viruşii care acţionează „în pereche”

Noua armă a hackerilor: viruşii care acţionează...

Autor: Cătălina Butan

07.07.2013, 14:27 1098

Doi viruşi care “lucrează în echipă” pot fi mai greu de depistat şi de şters din calculatoarele infestate întrucât sunt de cele mai multe ori structuri necunoscute pentru programele antivirus, potrivit cercetărilor de la Microsoft, citaţi de BBC.

Odată prezenţi în calculatoare, viruşii pereche permit hackerilor să preia controlul dispozitivului, să acceze date sau chiar să atace alte calculatoare.

Relaţia strânsă dintre doi viruşi a fost dezvăluită pe un blog de un specialist în programe antivirus de la Microsoft, Hyuan Choi.

Doi viruşi ai sistemului Windows, cunoscuţi sub denumirea de Vobfus şi Beebone, sunt depistaţi de regulă împreună. Vobfus este primul care infectează calculatorul şi poate fi preluat în urma accesării anumitor linkuri sau prin USB-uri. Odată instalat, Vobfus downloadează Beebone care integrează calculatorul într-o reţea de dispozitive infectate, potrivit lui Choi.

După acestea cei doi viruşi acţionează împreună pentru a downloada noi versiuni pentru fiecare program.

“În ceea ce priveşte virusul Vobfus, chiar dacă este depistat sau eliminat, el ar fi putut downloada deja virusul Beebone care nu poate fi depistat şi care poate la rândul lui contracta o nouă variantă Vobfus”, a spus Choi.

“Învingerea celor doi viruşi a fost o provocare, deoarece Vobfus se poate transmite uşor dintr-o reţea în alta”, a mai spus Choi.

Choi recomandă utilizatorilor sistemului de operare Windows să dezactiveze opţiunea „autorun” deoarece este un punct sensibil pe care Vobfus îl explorează atunci când se transmite prin USB-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO