Business Hi-Tech

Notificare RCS&RDS către acţionari: de fapt vrem să împrumutăm 800 mil. euro pe o perioadă de până la 10 ani

Compania de cablu RCS&RDS are în plan să împrumute până la 800 de milioane de euro pentru a-şi restructura datoriile, conform unei variante actualizate a convocatorului adunărilor cu acţionarii, publicat marţi în Monitorul Oficial.

“Adunarea generală extraordinară a acţionarilor are următoarea ordine de zi completată: 1. Aprobarea contractării uneia sau mai multor finanţări în valoare de până la 800 de milioane de euro pentru o durată care nu va depăşi 10 ani şi care vor fi folosite în scop de refinanţare a datoriilor societăţii precum şi în alte scopuri stabilite de Consiliul de administraţie”, conform noii variante a documentului, publicată în Monitorul oficial cu numărul 3227.

În varianta anterioară a documentului, publicată în Monitorul Oficial în urmă cu aproximativ o săptămână, compania menţiona obţinerea unor finanţări de 600 mil. euro.

„Consiliul de administraţie al RCS & RDS - SA convoacă Adunarea generală extraordinară a acţionarilor societăţii la data 03.10.2016, ora 11.00 (AGEA) şi Adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii la data de 03.10.2016, ora 15.00 (AGOA). AGEA are următoarea ordine de zi: 1. aprobarea contractării uneia sau mai multor finanţări în valoare totală de până la şase sute de milioane euro sau echivalentul acestei sume în orice altă monedă, pentru o durată care nu va depăşi zece ani“, conform sursei citate.

Datoriile companiei de cablu RCS & RDS au crescut în anul 2015 cu 2%, la 4,442 miliarde de lei (994,8 mil. euro), conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Compania de cablu a luat în 2013 împrumuturi în valoare de 750 de milioane de euro (printr-o emi­siune de obligaţiuni şi un împrumut clasic).

Compania de cablu RCS&RDS, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de cablu TV, controlată de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea, a înregistrat anul trecut un avans de 17% al cifrei de afaceri - aceasta fiind cea mai ridicată rată de creştere a veniturilor dintre cele raportate de marii jucători de pe piaţa locală de comunicaţii (Telekom, Orange, Vodafone, UPC), conform datelor publicate de operatori.

Cifra de afaceri a RCS&RDS a crescut în 2015 cu 17% până la 2,698 miliarde de lei (607 mil. euro) în timp ce pierderile nete ale operatorului de cablu s-au redus de la 71 milioane de lei în 2014 la 17,9 milioane de lei anul trecut.

Numărul mediu de angajaţi al companiei a crescut cu 516 la 10.579, conform sursei citate.

RCS&RDS este liderul pieţei locale de cablu TV şi internet fix şi al doilea jucător de pe pieţele de telefonie fixă şi televiziune prin satelit. Compania este numărul patru pe piaţa locală de comunicaţii mobile, piaţa pe care a intrat cel mai târziu, dar are deja mai multe abonamente decât grupul Telekom România. Acţionarul majoritar al RCS&RDS este antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.