Business Hi-Tech

Nokia si Qualcomm au extins colaborarea pe CDMA

06.07.2001, 00:00 18



Companiile Nokia si Qualcomm, doi dintre cei mai importanti producatori de ecchipamente pentru telecomunicatii din lume au anuntat, miercuri, extinderea acordului incheiat in 1992 referitor la utilizarea standardului Code Division Mobile Access (CDMA).

Potrivit unui comunicat Nokia, in baza acordului in valoare de mai multe milioane de dolari, compania finlandeza va avea dreptul de a produce infrastructura dedicata sistemelor wireless CDMA.

In schimb, Qualcomm - compania care a dezvoltat initial standardul CDMA - va putea utiliza inventiile si patentele Nokia dedicate componentelor CDMA, inclusiv circuitele integrate multi-mode.

De asemenea, ca parte a intelegerii dintre cele doua companii, Nokia va continua sa plateasca firmei americane drepturi de autor pentru unele echipamente, sumele ramanand la acelasi nivel cu cele prevazute in acordul din 1992, indiferent de tehnologia CDMA implementata (CDMA2000, w-CDMA sau UMTS).

"Tehnologiile Nokia, portofoliul de patente si acordurile de licentiere ne-au permis sa oferim echipamente performante clientilor si partenerilor nostri.

Intelegerea cu Qualcomm este binevenita si speram ca solutiile de comunicatii wireless din a treia generatie vor fi un succes", a declarat Yrjo Neuvo, oficial al companiei Nokia Mobile Phones si membru al Consiliului de Administratie al Nokia.

Oficialii Qualcomm considera ca in ultimii zece ani, Nokia s-a dezvoltat cu succes in sectorul telecomunicatiilor si a devenit numarul unu in lume in ceea ce priveste productia de terminale.

Steve Altman, vicepresedinte executiv al companiei Qualcomm si presedintele diviziei de aliante tehnologice al companiei americane.

"Prin extinderea acordului Nokia-Qualcomm, acesta va cuprinde atat infrastructura dedicata tuturor tehnologiilor CDMA cat si terminalele destinate clientilor", considera Altman.

Potrivit Financial Times, acordul dintre cele doua companii reprezinta un pas important in "batalia" dintre standardele de telefonie mobila din Statele Unite (CDMA2000) si Europa (UMTS). Datorita incheierii acordului, actiunile Qualcomm au urcat ieri cu 10 procente la Bursa de la New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO