Business Hi-Tech

Nokia a venit la vanatoare de softisti la Cluj

09.12.2005, 18:58 15

O echipa formata din patru manageri ai Nokia Ungaria se afla de doua zile la Cluj pentru a recruta 10 ingineri de software care vor lucra in departamentul Networks (retele) al companiei.

Interviurile au inceput ieri la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, iar oficialii firmei au precizat ca nu vor extinde campania de recrutare si in alte centre academice ale tarii.

"Oamenii pe care ii vom lua de aici trebuie sa aiba, pe langa cunostinte de software solide, si abilitati avansate pentru munca in echipa. Aceasta din urma este foarte importanta pentru noi", a declarat pentru ZF Transilvania Paul Nagy, research&development manager Nokia Ungaria.

Compania detine un departament de cercetare si dezvoltare in Ungaria din 1998, iar in prezent numarul de angajati se apropie de 3.000. "Nokia Budapesta isi extinde domeniile 3G Switching System si SMS Center, iar in acest sens avem nevoie de profesionisti pentru partea de design, implementare, integrare si testare a noilor elemente care vor aparea", a mai spus Nagy. Potrivit acestuia, departamentul de cercetare si dezvoltare al Nokia Ungaria detine proprietatea exclusiva pentru sistemele 3G ce vor fi lansate in toata lumea.

Reprezentantii Nokia nu au dorit sa ofere o cifra exacta referitore la salariile pe care le vor primi inginerii care vor pleca de la Cluj, dar au precizat ca valoarea acestora va fi superioara salariilor medii practicate pe piata IT din Ungaria.

In plus, dupa un an de munca noii angajati vor avea posibilitatea de a contracta un imprumut pentru a-si achizitiona o locuinta, termenii de imprumut fiind negociati de Nokia.

"Vor beneficia de asigurare medicala, de programe de training pe domeniile unde vor activa sau pe cele pe care doresc sa se dezvolte, dar si de posibilitatea de a-si imbunanati abilitatile lingvistice. Astfel ca pentru cei care nu vorbesc foarte bine limba engleza mai exista o a doua sansa", a mai declarat Nagy.

El a mai spus ca Nokia se va ocupa de toate formalitatile legate de procurarea vizei si a permisului de munca si se va implica si in intregirea familiei celor care vor pleca.

Nagy este absolvent al Universitatii Tehnice din Cluj si lucreaza la Nokia Budapesta de aproximativ zece ani. "Am ales Clujul deoarece aici avem contacte si stim ca o mare parte din studentii pregatiti aici sunt foarte capabili. Desi sunt legat sufleteste de aceasta universitate, nu intentionez sa fac favoruri nimanui. Doar cei foarte buni vor fi selectionati si vor trece la a doua etapa a interviului, cel psihologic", a precizat Nagy. El a mai spus ca daca Nokia nu isi va gasi oamenii de care are nevoie la Cluj, urmatoarele locatii vizate sunt Ucraina si Slovacia.

La nivel global, Nokia are peste 600.000 de angajati si detine departamente de cercetare si dezvoltare in Finlanda si Ungaria. In Romania, compania finlandeza este prezenta doar cu unitatea de vanzari, iar oficialii firmei sunt de parere ca nici in viitorul apropiat nu va exista in Romania un departament de cercetare si dezvoltare. "Romania are deja costuri de productie mult prea mari, asa ca zonele vizate momentan sunt cele din Orient, precum China", a precizat Nagy. Vanzarile inregistrate de Nokia la nivel global, in trimestrul trei al anului, au fost de peste 8,4 miliarde de euro, cu 18% mai mult decat in perioada similara a anului trecut. Profitul operational a fost de 1,1 miliarde de euro, in crestere cu 19%. anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO