Business Hi-Tech

Nikon si Canon se bat pe fotografii profesionisti

28.08.2007, 18:57 28

Nikon va deveni prima companie care ataca suprematia Canon pe segmentul camerelor foto digitale profesionale SLR (single lens reflex), introducand un model al carui senzor digital are dimensiunile unei fotograme de 35 de milimetri, scrie presa internationala.
Nikon D3, ce urmeaza a fi lansat pe piata in luna noiembrie, are rezolutia de 12,1 megapixeli si va costa aproximativ 5.000 de dolari (3.678,9 euro). Aparatul utilizeaza un senzor digital full-frame FX, care este doar cu 0,1 milimetri mai mic decat fotograma de film (36x24 milimetri). Aceasta inseamna ca lentilele aparatului se comporta din punct de vedere optic la fel ca un aparat SLR cu film.
Introducerea acestei noi tehnologii reprezinta o schimbare importanta pentru Nikon, care a inceput sa castige din cota de piata detinuta de Canon pe segmentul aparatelor SLR. Canon insa are ani de experienta in ceea ce priveste productia aparatelor cu senzori full-frame. Primul sau model, EOS-1Ds, a fost lansat in 2002. Recent, compania a prezentat al doilea succesor al aparatului - EOS-1Ds Mark III -, care costa aproximativ 8.000 de dolari (5.886 euro).
Analistii erau de parere ca segmentul de aparate cu senzori full-frame, pe care activa doar Canon, ar putea deveni o nisa pentru adevaratii profesionisti. "Cu siguranta vor fi si altii. Intrebarea este daca vor avea nevoie de doi, patru sau opt ani pentru a intra pe piata", a declarat analistul Steve Hoffenberg de la Lyra Research.
Insa, chiar in aceste conditii, unii experti sunt de parere ca principalii producatori de aparate SLR nu vor renunta la utilizarea senzorilor de dimensiuni reduse, al caror proces de productie este mult mai ieftin.
Modelul D3 nu este singura noutate de la Nikon. Compania a prezentat modelul D300, care va costa aproximativ 1.800 de dolari (1.324 euro). Aparatul are un senzor de dimensiuni mai mici DX, cu o rezolutie de 12,3 megapixeli.
Daca D3 este conceput ca un concurent direct pentru Canon EOS-1Ds Mark III, succesorul lui D200 este un raspuns la modelul EOS 40D, lansat de curand de Canon, la un pret de circa 1.300 de dolari (956,5 euro).
Introducerea unui senzor full-frame genereaza insa si unele complicatii, in special pentru entuziastii care au investit achizitia unor obiective Nikon care suporta doar senzorii DX. Aceste obiective vor functiona numai la o rezolutie de 5,1 megapixeli pe camerele cu senzor FX, iar multitudinea de dispozitive prezente pe piata ar putea starni confunzie in randul consumatorilor.
Posesorii de camere digitale cu senzori DX care doresc sa isi achizitioneze obiective noi va trebui sa ia in considerare posibilitatea trecerii pe un model full-frame. In prezent, achizitia unui model profesional de 5.000 de dolari depaseste bugetul celor mai entuziasti fotografi, dar este posibil ca Nikon sa introduca modele mai ieftine (entry-level) full-frame, la fel cum a procedat Canon cu modelul 5D, lansat la doi ani dupa 1Ds.
Nikon nu a precizat clar daca va lansa astfel de modele. "Este inevitabil, dar nu cred ca este o actiune planuita pe termen scurt", considera analistul Hoffenberg.
Un alt posibil jucator care va intra pe acest segment este Sony, care a anuntat un model full-frame in luna martie a acestui an, insa nu a oferit detalii despre acesta. Alti doi competitori pe piata aparatelor SLR - Olympus si Panasonic - nu par sa atace acest segment in viitorul apropiat, ambele companii optand pentru senzorii care sunt mai mici decat Nikon DX sau Canon APS-C.

Atac la Canon
Nikon a lansat modelul D3, al carui senzor digital are dimensiunile unei fotograme de 35 mm (full-frame)
Conceput ca un concurent direct pentru modelul de top de la Canon (EOS-1Ds Mark III), D3 are o rezolutie de 12,1 megapixeli si costa 5.000 $
Compania a mai lansat modelul D300, la un pret de 1.300$, ca raspuns la EOS 40D
Si Sony ar putea viza acest segment, anuntand deja un model full-frame in luna martie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO