Business Hi-Tech

New York-ul este pregatit sa treaca 100% la wireless

24.08.2004, 00:00 20

New York este pe punctul de a deveni un oras cu acoperire completa pentru comunicatiile wireless, conform unei intelegeri intre autoritati si un grup format din sase companii de comunicatii. In schimbul dreptului de a monta 18.000 de antene wireless, care vor acoperi reteaua pentru cele cinci cartiere principale, aceste companii vor plati in fiecare an municipalitatii, in total, 25 milioane de dolari. Toti newyork-ezii care folosesc telefone mobile in oras spun ca este un pas mai mult decat binevenit, se arata intr-un material BBC.
Zonele in care receptia semnalului se pierde si convorbirea se intrerupe sunt numeroase, desi exista destule companii care asigura servicii de comunicatii mobile. Toata lumea se plange despre fragilitatea sistemului. "Nu pot sa vorbesc la mobil cand sunt in casa, asa ca folosesc conexiunea Internet pe post de telefon" spune un tanar citat de BBC. "Unii ar putea crede ca avem cele mai bune servicii, dar nu este deloc asa" continua el, aratandu-si nemultumirea fata de sistemul actual.
Omul care are controlul asupra acestui plan de dezvoltare a sistemului de comunicatii este Gino Menchini, inspectorul municipal pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor. El a mentionat ca daca nu vor aparea obstacole neprevazute lucrarile ar trebui sa fie gata pana in ianuarie 2005.
Insa nu toti locuitorii intampina acest plan cu entuziasm. Un activist din Queens a format un grup de actiune impotriva acestui plan, argumentand ca municipalitatea ar trebui sa stabileasca reguli clare unde pot si unde nu pot fi instalate aceste noi antene, pentru a fi siguri ca nu produc efecte secundare in timp, datorate radiatiilor. Parerea ii este impartasita de cel putin un membru al consiliului din Queens care spune ca municipalitatea nu ia in seama protestele lor motivand ca antenele produc mai putina radiatie decat un cuptor cu microunde. "Dar nimeni nu foloseste cuptorul cu microunde 24/24, tot timpul anului. Trebuie sa studiem mai bine aceasta problema" comenteaza consilierul.
Menchini a explicat pentru BBC ca in baza contractului de franciza responsabilitatea pentru plata si efectuarea studiilor asupra radiatiilor revine companiilor care au instalat antenele. "Noi am apelat la experti din acesta industrie pentru consiliere si toate rapoartele lor precum si cele ale expertilor nostri in sanatate indica faptul ca nu exista riscuri asupra sanatatii locuitorilor asociate cu aceste antene" a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO