Business Hi-Tech

Nemţii şi-au listat la bursă propriul incubator de start-up-uri în IT

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

06.10.2014, 00:00 445

Rocket Internet, incubatorul german de start-up-uri în mediul online care a lansat în 2013 pe piaţa locală platforma pentru comenzi online de mâncare Foodpanda, s-a listat săptămâna trecută la bursa de la Frankfurt, compania fiind evaluată la 1,6 miliarde de euro - una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale din domeniul tehnologiei din Germania din 2007 până în prezent, scrie presa internaţională. Preţul acţiunilor Rocket Internet a scăzut însă chiar din prima zi de tranzacţionare cu 13% faţă de preţul din ofertă de 42,50 euro/acţiune - care se încadra în limita superioară de preţ din oferta publică iniţială. De asemenea, preţul acţiunilor retailerului online Zalando din Germania, susţinut de Rocket Internet, au scăzut cu 9%, la 19,59 euro, în a doua zi de tranzacţionare după listarea la bursă, potrivit Financial Times.

Rocket Internet a emis 37,9 milioane de acţiuni, în care au fost incluse şi 49 de milioane de acţiuni emise suplimentar datorită cererii mari. Compania precizase că cererea a fost de 10 ori mai mare faţă de volumul de acţiuni oferite. Rocket Internet a fost înfiinţată în 2007 la Berlin de fraţii Samwer, modelul de business al companiei constând în identificarea unor idei de succes pentru mediul online, de obicei din SUA, pe care apoi să le adapteze pe pieţele emergente.

Una dintre afacerile dezvoltate de Rocket Internet este CityDeal, care a fost achiziţionată de Grupon pentru 126 milioane de dolari şi Alando care a fost vândut către eBay cu 50 milioane de dolari. Pe plan local se fac de asemenea demersuri pentru ca start-up-urile să obţină finanţare de pe piaţa de capital, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pregătind anul acesta lansarea unei platforme dedicate pentru listarea start-up-urilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO