Business Hi-Tech

Moody's: Profitabilitatea RCS a fost afectată în perioada 2014-2015 de decizia de a vinde telefoane mobile la o marjă redusă şi de intrarea pe piaţa de energie

Moody's: Profitabilitatea RCS a fost afectată în...

Autor: Adrian Seceleanu

14.10.2016, 00:07 3682

Piaţa londoneză a primit cu mare interes emisiunea de obligaţiuni în lei şi în euro a companiei româneşti RCS & RDS, încheiată miercuri, 12 octombrie. Bondurile în lei, emise la o dobândă de circa 5%, au fost suprasubscrise de trei ori, iar cele în euro, emise la circa 3%, au fost suprasubscrise de două ori, conform unor surse din piaţă.

Bondurile, emise în fapt pe o perioadă de sub 10 ani de către Cable Communication System (CCS), compania-ma­mă a operatorului de cablu RCS & RDS, au fost pregătite pentru o valoare de 375 mil. de euro şi una de 1,43 mld. de lei (echi­valentul a 317 mil. euro).

Grupul RCS & RDS, cu operaţiuni în România, Ita­lia, Ungaria şi Spania, a ra­portat în perioada de 12 luni în­cheiată în iunie 2016 ve­nituri consolidate de 793 de mil. de euro şi un profit ope­raţional de 255 mil. euro.

Compania este la star­tul unei ample opera­ţiuni de refi­nanţare a unei datorii către bănci de 700-800 mil. euro, iar strategia este să fie majorată expunerea pe datorie în lei, adică în moneda în care se în­ca­sează majoritatea veni­turilor RCS & RDS. După prima emisiune de pe piaţa lon­doneză va urma o altă emi­siune pe piaţa românească de obligaţiuni în lei, apoi un cre­dit sindicalizat, iar în primăvară compania se pregăteşte să facă o emisiune de acţiuni de circa 100 de mil. de euro pe bursa locală.

Lead managerii de pe piaţa londoneză au fost Citibank şi JPMorgan. Aceasta este una dintre cele mai mari operaţiuni de finanţare pe pieţele internaţionale din ultimii 20 de ani a unei companii româneşti, la concurenţă cu titlurile emise de statul român. În septembrie 2016 România s-a împrumutat cu 1 mld. de euro pe 12 ani cu o dobândă de 2,15% în euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO