Business Hi-Tech

MobiPlus a pregatit 70 de milioane de dolari pentru reteaua TETRA

14.05.2001, 00:00 447



Detinatorul singurei licente de comunicatii radio (de voce, date si video) pe tehnologie TETRA (Terrestrial Trunked Radio) din Romania, compania MobiPlus, va investi aproximativ 70 de milioane de dolari in 2001 si 2002 in dezvoltarea retelei.

"In vara acestui an, vom trece la implementarea unui proiect-pilot in Bucuresti, pentru ca pana la sfarsitul anului sa incheiem prima etapa, conform licentei.

Astfel, reteaua TETRA va acoperi pana in luna ianuarie 2002 sase mari orase din Romania, pentru ca in urmatoarele sase luni sa fie acoperite principalele sosele de teritoriul tarii", a spus Liviu Gheorghe, directorul general al companiei RoTel, unul dintre principalii actionari ai MobiPlus.

MobiPlus se asteapta la atragerea a aproximativ 28.000 de utilizatori in primul an de desfasurare efectiva a operatiunilor si atingerea, in anul 2010, unui nivel de 150.000 de utilizatori.

Reteaua MobiPlus va dispune de echipamente furnizate de divizia de retele a companiei Nokia, lider mondial in domeniul furnizarii de sisteme TETRA. Anul trecut, Nokia a avut o cota de piata de 81%, urmata de Motorola (17%), Marconi (1%) si Simoco (1%).

"In ultima perioada, beneficiind de succesele inregistrate in sectorul terminalelor GSM, Nokia a luat hotararea de a se implica si mai mult in proiectele TETRA, precum cel din Romania" a declarat Ziarului Financiar Angela Haraga, marketing communication officer la Nokia Networks.

"Principalii clienti potentiali ai retelelor TETRA sunt politia, armata, serviciile de ambulanta precum si toate companiile ce doresc o comunicare eficienta, rapida si stabila. Acest lucru nu inseamna insa ca serviciile de radiocomunicatii nu prezinta avantaje si pentru clientii persoane fizice", a adaugat Gheorghe.

Principalul avantaj al comunicatiilor pe sistem TETRA este ca se permite mai multor organizatii sa utilizeze aceeasi retea ca si cum aceasta le-ar apartine, eliminandu-se astfel investitiile implicite si cheltuielile de intretinere.

"Utilizarea retelelor de cat mai multi clienti conduce atat la un numar mai mare de canale de transmisie cat si la o acoperire emisie-receptie mult mai intinsa", apreciaza Liviu Gheorghe.

Licenta a fost acordata in luna decembrie a anului trecut, pentru o perioada de zece ani. Infiintata in decembrie 2000, MobiPlus beneficiaza de experienta companiilor Radcom (principalul operator de retele radio conventionale si pe sistem trunking) si Mediacom '95, distribuitor de produse si servicii GSM. De asemenea, compania dispune de suport din partea grupurilor Computerland si Mediapro.





Tehnologia TETRA, concurenta si in acelasi timp complementul UMTS



TETRA a devenit in ultimii ani principalul concurent al comunicatiilor prin cablu si al celor de tip GSM. Sistemul este insa complementar celui GSM precum si telefoniei mobile din a treia generatie (UMTS sau 3G), fiind disponibila toata gama de servicii de comunicatii: transmisie de voce, multimedia-over-IP si interogare de baze de date.

TETRA este un standard pentru sistem digital de comunicare profesionala

prin radio (professional mobile radio - PMR). Standardul TETRA a fost definit de catre Institutul European pentru Standarde (ETSI) si are numeroase

avantaje in comparatie cu tehnologia GSM si cea a telefoniei analogice.

Astfel, sistemul TETRA permite mai multor organizatii sa utilizeze in comun reteaua unui singur operator, in conditii de perfecta siguranta si compatibilitate.

In plus, prin TETRA, fiecare client are control total asupra propriilor utilizatori de statii de emisie-receptie, asupra transmitatorilor, grupurilor de vorbitori si a drepturilor de comunicare.

Similar drepturilor ce se acorda utilizatorilor unui sistem informatic (retea locala de computere), fiecarui utilizator i se poate intermedia comunicarea in grup si i se pot atribui diferite drepturi administrative.

Indiferent de felul in care este structurata compania utilizatoare, numerele vorbitorilor, ale abonatilor si ale transmitatorilor pot fi modificate pana la identificarea cu chiar reteaua telefonica a organizatiei

(PABX). Confidentialitatea este asigurata de faptul ca utilizatorii care

folosesc aceeasi retea nu au acces la celelalte retele ale operatorului.

In ceea ce priveste interconectivitatea, aceasta este asigurata de faptul ca fiecare retea este perfect compatibila cu cele ale altor operatori ce folosesc standardul TETRA. Similar unui joc de puzzle, retelele locale pe sistem TETRA pot fi agregate in retele internationale.

Utilitatea unui sistem TETRA poate fi cel mai bine observata in cazul serviciilor si companiilor ce au nevoie de coordonare.

De exemplu, sistemul este foarte avantajos pentru asigurarea numarului comun de servicii de urgenta, prin care printr-un singur apel pot fi chemate atat politia si pompierii, cat si serviciile de salvare.

De asemenea, TETRA este foarte utila in cazul comunicatiilor in cooperare, in zonele de granita precum si pentru localizarea vehiculelor furate.

Pana acum, retelele TETRA au fost implementate cu succes in Finlanda, Norvegia, Islanda, Anglia, Franta, Belgia, Austria, Spania, Italia, Portugalia, Tunisia precum si in China si Grecia.

Majoritatea initiativelor au la baza echipament furnizat de compania finlandeza Nokia, care a livrat pana acum peste 4000 de statii si peste 100 de servere TETRA in intreaga lume.

In Europa sunt disponibile 2 game de frecventa TETRA: 380-400 MHz in domeniul securitatii publice si 410-430 MHz pentru sistemele comerciale.

La nivel mondial, se asteapta ca in anul 2010, numarul de utilizatori de sisteme TETRA sa atinga 8-10 milioane, dintre care 3 milioane de utilizatori in domeniul sigurantei publice (in Europa si Asia) si 5 milioane de utilizatori civili.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO