Business Hi-Tech

Mobilul, instrument de plati electronice prin Paybox si KPNQwest

20.07.2001, 00:00 38



Operatiunile de plati electronice au devenit ceva obisnuit in ultima vreme. Daca pana de curand, cartea de credit era cel mai des folosit instrument de plata, odata cu extinderea globala a noilor servicii de comunicatii, terminalele mobile ar putea deveni echipamentele prin care vor fi efectuate cele mai multe tranzactii online.

Compania KPNQwest, cel mai important furnizor european de servicii de comunicatii pentru date si Internet si Paybox.net au anuntat un parteneriat al carui principal scop este dezvoltarea si implementarea de sisteme de plati electronice in Europa si Statele Unite.

Potrivit unui comunicat oficial, sistemul de plati electronice al Paybox (companie germana sprijinita de Deutsche Bank, Debitel, Lufthansa Systems, Hewlett-Packard, Oracle si Compaq) foloseste infrastructura IP KPNQwest pentru conectarea la cei mai mari operatori din Europa si permite unui posesor de terminal mobil sa transfere bani pe alt telefon mobil, sa efectueze cumparaturi online, sa plateasca un taxi sau sa cumpere din magazinele traditionale.

Clientii nu sunt obligati sa furnizeze nici un fel de informatie personala, cum ar fi numarul cartii de credit, in acest fel aceasta modalitate de plata electronica fiind una dintre cele mai sigure de pe piata.

De asemenea, serviciile sunt gratuite pentru posesorul abonamentului si necesita un cont Paybox si un PIN personalizat.

Pentru Paybox, KPNQwest va oferi o conexiune de 34 Mbiti pe secunda la propria retea pan-europeana de comunicatii prin fibra optica EuroRings, astfel incat solutiile personalizate Voice-over-IP Transit vor permite folosirea de aplicatii pentru tranzactii electronice securizate.

Sistemul, care este deja operational in Austria, Germania, Spania si Suedia va fi extins in urmatoarele saptamani si in Marea Britanie.

"Pentru KPNQwest, parteneriatul este extrem de semnificativ, deoarece putem profita de infrastructura IP europeana iar prin combinarea ei cu activele Qwest din America de Nord, vom oferi servicii mobile de plata electronica sigure si globale, a declarat Rhett Williams, vicepresedinte executiv si Chief Marketing Officer la KPNQwest. De asemenea, vom putea extinde lantul valoric si vom oferi infrastructura pentru transmisii sigure".

Potrivit oficialilor Paybox, KPNQwest este singurul furnizor ce ia in calcul cerintele privind capacitatea si calitatea ale companiei germane.

"Folosim solutia KPNQwest VoIP Transit pentru a economisi bani, pastrand in acelasi timp increderea clientilor in serviciile critice, cum ar fi Caller ID. Aceasta solutie ne-a permis de asemenea sa centralizam serviciul Interactive Voice Response (IVR). In acelasi timp, putem procesa de doua ori mai multe apeluri pe aceeasi latime de banda, pastrand calitatea la un nivel constant", a declarat Holger Berndt, director pentru infrastructura si operatiuni la Paybox.

Paybox, companie cu sediul in Frankfurt, Germania, dezvolta in prezent prima solutie comerciala de plati electronice destinata publicului larg, pentru telefoanele mobile. Deutsche Bank detine 50% din actiunile companiei, in timp ce Debitel este proprietarul a 4,8 procente din Paybox.

KPNQwest dezvolta la randul ei cea mai mare retea de comunicatii prin cabluri de fibre optice din Europa, a carei lungime finala va totaliza 20.000 de kilometri si va interconecta prin solutiile cele mai noi din punct de vedere tehnologic aproximativ 50 de mari orase europene.

In Romania, KPNQwest are 10 puncte de prezenta, iar pana la sfarsitul acestui an, compania va deschide inca 7 puncte de prezenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO