Business Hi-Tech

Miroslav Majoros preia conducerea grupului Telekom România, dar fără voturile Ministerului Comunicaţiilor

Miroslav Majoros

Miroslav Majoros

Autor: Adrian Seceleanu

23.12.2015, 01:00 1583

Slovacul Miroslav Majoros îl va înlocui la începutul anului 2016 pe germanul Nikolai Beckers în poziţia de CEO al Telekom România, cel mai mare grup de comunicaţii fixe şi mobile de pe piaţa locală, cu afaceri anuale de un miliard de euro, potrivit unei decizii luate marţi de consiliul de administraţie al ope­ra­torilor.

„Grupul de companii Telekom România anunţă numirea lui Miroslav Majoros în poziţia de CEO, începând cu data de 1 ianuarie 2016. Miroslav Majoros, în prezent CEO al Slovak Telekom, va prelua conducerea operaţiunilor din România“, au spus reprezentanţii grupului Telekom.

ZF a scris în premieră despre plecarea lui Nikolai Beckers şi nominalizarea lui Miroslav Majoros la jumătatea lunii noiembrie. 

Şedinţa prin care Majoros a fost numit CEO al operaţiunilor din România marchează un moment delicat în relaţiile dintre statul român şi grupurile OTE şi DT: pentru prima oară din anul 2003, de când grecii au devenit acţionari majoritari la fostul Romtelecom, reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor nu au votat pentru numirea noului şef, ci s-au abţinut. Motivul?

Grupurile OTE şi DT nu au susţinut interviuri pentru acest post decât cu un singur candidat, în ciuda solicitărilor formulate de partea română ca numărul candidaţilor să fie mai mare astfel încât procedura să nu fie o simplă formalitate, au precizat pentru ZF reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI).

„În calitatea sa de acţionar minoritar semnificativ (cu 45,99% din acţiunile Telekom România SA fostă Romtelecom SA), MCSI a propus acţionarului majoritar ca procedura de evaluare a candidatului la funcţia de director general (CEO) să fie extinsă cu ajutorul firmei de recrutare internaţională implicată în acest proces de evaluare. În acest sens, MCSI a solicitat ca în cadrul procesului de evaluare să fie incluşi şi alţi candidaţi posibili, ţinând cont de importanţa deosebită a acestei funcţii. Solicitarea MCSI privind asigurarea unei evaluări profesioniste a mai multor candidaţi posibili a fost însă  ignorată. Din acest motiv, reprezentanţii MCSI în consiliul de administraţie al Telekom SA s-au abţinut de la vot.“

Reprezentanţii statului s-ar fi abţinut de la vot şi în condiţiile în care aceasta ar fi a doua oară când nemţii şi grecii le propun românilor un singur candidat pentru funcţia de CEO, precedenta ocazie fiind numirea lui Nikolai Beckers în anul 2013. Schimbarea de atitudine de la Bucureşti vine în contextul în care Marius Bostan, fost membru în boardul Telekom, care a devenit ministru al comunicaţiilor în noul cabinet Cioloş, a schimbat toţi reprezentanţii statului în CA-ul Telekom cu un grup de „tehnocraţi“, dintre care doi sunt foşti membri ai echipei de top management a Telekom, care cunosc în detaliu businessul. Cei trei oameni care reprezintă acum statul în CA sunt: Anca Georgescu Aladgem, fost director de HR al grupului, Bogdan Voicu, fost director de achiziţii în Romtelecom, şi Florin Furdui, country manager al Portland Trust, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, care are experienţă şi în comunicaţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO