Business Hi-Tech

Ministrul Dan Nica: Nu pot spune cât a cheltuit statul pe proiecte IT&C în acest an

Dan Nica

Dan Nica

Autor: Adrian Seceleanu

10.12.2013, 19:33 208
 

Guvernul României nu poate răspunde în acest moment la întrebarea cât a cheltuit administraţia pe proiecte de informatizare în condiţiile în care schimbările legislative din ultimii ani au permis instituţiilor să realizeze ce proiecte vor, fără ca acestea să mai fie monitorizate de la nivel central, însă acest lucru se va schimba odată cu reintroducerea obligativităţii aprobării oricărui proiect IT&C al statului de către un comitet interministerial, a declarat ministrul societăţii informaţionale Dan Nica.

“Nu (pot spune cât a cheltuit statul pe proiecte IT&C în acest an - n. red.) Din anul 2005 s-a dat posibilitatea ca toată lumea să facă ce vrea, prin desfiinţarea Grupului pentru promovarea tehnologiei informaţiei (n. red. - organism care aviza toate proiectele IT&C ale statului). Dar acum odată cu schimbările pe care le-am făcut şi sistemul electronic de achiziţii publice va reveni la transparenţa pe care a afiţşat-o anterior şi va afişa câte achiziţii s-au făcut în fiecare lună, la ce preţuri, care au fost firmele care au câştigat cele mai multe proiecte, la ce preţuri au fost câştigate proiectele. SEAP poate scoate zeci de diferite de tipuri de statistici. Acum vom reintroduce şi această chestiune. Şi atunci voi putea răspunde la întrebarea cât a cheltuit statul pe proiecte de informatizare cu o acurateţe de 99,95%”, a declarat Dan Nica, răspunzând unei întrebări adresate de ZF privind cheltuielile statului din acest an cu proiecte de IT&C.

Guvernul va avea date despre cât cheltuie administraţia pe IT&C şi va putea să şi blocheze unele proiecte odată cu înfiinţarea Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informaţională, un organism asemănător GPTI, care va avea ca atribuţii principale elaborarea direcţiilor strategice pentru dezvoltarea societăţii informaţionale şi avizarea strategiilor şi proiectelor de informatizare ale instituţiilor publice în vederea asigurării interoperabilităţii sistemelor informatice şi avizarea proiectelor care implică soluţii IT&C pentru care se solicită garanţii guvernamentale.

“Acest comitet va lua fiecare proiect la mână pentru a vedea dacă acesta are finalitate sau nu. Dacă acesta este interoperabil cu alte sisteme IT. .. Nu mai admitem crearea de insuliţe, de mici incinte care să aparţină unora sau altora. Sunt şi cerinţe stricte de securitate, pentruc a datele să fie protejate la cel mai înalt nivel”, a spus Nica la o conferinţă organizată de revista Comunicaţii Mobile.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO