Business Hi-Tech

Ministerul Educatiei are in plan achizitia unui milion de laptopuri pentru elevi si profesori

13.06.2008, 22:34 154

Planul Ministerului Educatiei de a cumpara in acest an 300.000 de laptopuri, cate s-au vandut in tot anul trecut in Romania, ar duce automat la o crestere substantiala a afacerilor desfasurate de producatorii de PC-uri, insa efectele in piata, inclusiv pe termen scurt si mediu, vor atinge si alte segmente IT&C.
Astfel, este de asteptat ca un asemenea program sa stimuleze puternic cererea de servicii de acces la internet, un capitol la care Romania se situeaza pe cel mai slab loc din Uniunea Europeana.
Intrarea pe piata a 300.000 de PC-uri, care vor ajunge in multe cazuri in posesia unor elevi care nu au acces in acest moment acasa la internet, va crea in mod firesc cerere pentru serviciile de acces la internet, fie de la operatori precum Romtelecom, RCS&RDS sau UPC, fie de la operatorii de telefonie mobila.
Presupunand ca pretul va fi cel mai important criteriu pentru selectarea serviciilor de acces la internet, cei mai avantajati, teoretic, vor fi operatorii infrastructurilor fixe, care au tarife mai mici, care pornesc din jurul valorii de 25 de lei pe luna.
Orange si Vodafone au insa avantajul puternic conferit de mobilitatea solutiei de acces la internet, fapt care poate constitui un factor important in procesul de achizitie, dat fiind faptul ca PC-urile vor fi de asemenea portabile. Cei doi operatori si-au extins in mod sustinut aria de acoperire a serviciilor de acces mobil la internet, iar vitezele maxime de descarcare a datelor au crescut de asemenea semnificativ in ultimul an. Cele mai ieftine pachete de servicii de acces la internet de la operatorii mobili pornesc de la aproximativ 11 euro pe luna.
Programul ar putea sustine si planurile Telemobil (Zapp) care intentioneaza sa-si extinda semnificativ aria de acoperire a serviciilor in mediul rural, pentru a profita de costurile mai mici ale tehnologiei CDMA.
Pe de alta parte, intrarea celor 300.000 de PC-uri pe mana elevilor si a profesorilor deschide si calea pentru alte afaceri precum vanzarea de soft educational (cum sunt cele realizate de Siveco si Softwin), de periferice precum imprimante sau camere web.
Practic, programul poate contribui la cresterea intregii piete locale IT&C, prin efectul in lant pe care il produce achizitia unui PC.
Cum detaliile planului elaborat de Ministerul Educatiei nu sunt inca disponibile, inclusiv in ce priveste procedura de achizitie (daca aceasta va fi una centralizata - asa cum a fost cazul programului desfasurat in trecut cu firmele IBM, HP si Siveco sau daca fiecare unitate de invatamant va face propriile achizitii), este de urmarit care va fi impactul acestui program asupra retailerilor de produse IT&C si daca nu cumva afacerilor acestora vor fi influentate de acest program.
Si campaniile operatorilor de telefonie, care au inceput sa vanda internet la pachet cu laptopuri, ar putea fi afectate, intrucat pretul si conditiile de finantare furnizate de companiile telecom pentru achizitia unui PC puteau influenta decizia de achizitie a unui serviciu de acces la internet.
Conform Mediafax, elevii de clasa a IX-a si profesorii din cadrul unitatilor liceale si profesionale de stat vor beneficia, de la inceputul anului scolar 2008-2009, de calculatoare tip laptop, care urmeaza sa fie achizitionate de institutiile de invatamant din fonduri alocate de Ministerul Educatiei.
Suma maxima alocata pentru achizitionarea unui laptop va fi de 400 de euro, pentru acest an numarul beneficiarilor fiind estimat la 300.000 de persoane. Astfel, pentru anul scolar 2008-2009, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) va aloca fonduri estimate la 120 de milioane de euro, respectiv 444 de milioane de lei, la un curs de 3,7 lei/euro, au declarat pentru MEDIAFAX surse din institutie.
"Programul va fi aprobat in perioada imediat urmatoare in baza unui proiect de ordonanta de urgenta si se va desfasura pe o perioada de patru ani, fondurile anuale estimate pentru urmatorii trei ani fiind de 330,5 milioane de lei, aferente unui numar anual de beneficiari de 223.000. Dotarea cu laptopuri are ca scop cresterea calitatii activitatii de invatamant, prin utilizarea tehnicilor moderne de predare si invatare", au adaugat sursele citate.
Conform calculelor, in cei patru ani urmeaza sa fie alocate fonduri bugetare de 1,43 mld. lei (387,6 mil. euro), din care vor fi achizitionate 969.000 de calculatoare.
Potrivit surselor, vor beneficia de acest program elevii care nu au primit in anii trecuti prima de la stat pentru achizitionarea unui calculator si nici profesorii care au fost dotati cu laptopuri pana in prezent.
Calculatoarele vor fi achizitionate de institutiile de invatamant si vor fi inregistrate in evidentele acestora, urmand sa fie predate elevilor sau tutorilor acestora pe baza de proces verbal. La absolvirea invatamantului liceal sau profesional laptop-ul va fi scos din evidenta institutiei si predat elevului.
In cazul in care un elev se va transfera la o alta unitate de invatamant decat cea de la care a primit laptopul, acesta trebuia sa predea calculatorul, urmand sa primeasca un alt laptop de la unitatea la care se transfera.
Incepand de anul viitor, necesarul estimat de calculatoare tip laptop se va stabili de catre fiecare unitate de invatamant, se va aviza de catre inspectoratele scolare judetene si cel al Municipiului Bucuresti, care va solicita Ministerului Educatiei, pana in data de 15 februarie a fiecarui an, alocarea sumelor in vederea achizitionarii de calculatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO