Business Hi-Tech

Ministerul Comunicatiilor primeste de la buget 78,5 mil. euro, cat Camera Deputatilor

Ministerul Comunicatiilor primeste de la buget 78,5 mil. euro, cat Camera Deputatilor
01.02.2009, 18:57 24

Conform proiectului de buget pe 2009, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI, fostul Minister al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei - MCTI) va avea anul acesta un buget de 313,9 mil. lei (78,5 mil. euro), suma egala cu cea alocata Camerei Deputatilor, si mai mica decat cea primita de Ministerul Turismului, Serviciul de Telecomunicatii Speciale sau Academia Romana.

Suma corespunde unui nivel de 0,15% din Produsul Intern Brut (PIB). MCSI a obtinut o alocare bugetara mai mare decat Serviciul de Informatii Externe, Ministerul IMM-urilor, Curtea de conturi sau televiziunea publica.
Din suma totala de aproape 314 mil. lei, MCSI va aloca investitiilor 196 mil. lei (49 mil. euro).
"Este suma maxima pe care puteam sa o obtinem si ne vom incadra in ce ni s-a dat", a declarat ministrul Gabriel Sandu, care a precizat ca are la dispozitie doar 38 mil. lei (8,8 mil. euro).
"Va fi o provocare legata si de timpul in care trebuie sa accesam fonduri structurale europene. Avem o suma corespunzatoare de 107 mil. lei (25 mil. euro)", a adaugat el. Sandu a precizat ca va respecta decizia Guvernului de a reduce cu 20% fondul de salarii din minister.
In conditiile in care nu are alte sume la dispozitie, Sandu spune ca a reorganizat intreg ministerul pentru absorbtia fondurilor structurale. "Vom incerca sa deschidem toate cele 20 de portaluri informationale pentru public (cum ar fi eguvernare) si, in functie de rapiditatea cu care vom accesa fondurile, vom demara incepand cu saptamana viitoare partea de strategii".
Pornind de la programul "Romania - o societate informationala", ministrul sustine ca pana la jumatatea lunii februarie va propune o hotarare de guvern care va stabili strategia de trecerea de la transmisiunile TV analogice la cele digitale, iar la inceputul lunii martie va finaliza strategia de broadband care prevede dublarea numarului de cetateni cu acces la internet in banda larga.
"Pana pe 10 martie vom fi finaliza si consultarile cu partenerii si mari jucatori din piata", a precizat Sandu.
Potrivit unui proiect anterior al MCTI, Romania ar trebui sa cheltuie in urmatorii sase ani 1,882 mld. euro din bani publici si sa atraga finantari europene de 383 mil. euro pentru a ajunge la stadiul de dezvoltare mediu inregistrat in 2007 in cele 27 de tari membre ale UE, in cazul unor indicatori precum procentul gospodariilor cu acces la internet de mare viteza sau rata de acces si de folosire a internetului de catre cetateni. Rata penetrarii serviciilor de internet broadband in Romania era de 8%, comparativ cu media UE de 42%.
Sandu a mai spus ca va incuraja o colaborare foarte clara intre ANC (Autoritatea Nationala pentru Comunicatii), UMT (Unitatea pentru managementul proiectelor din cadrul MCSI) si SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii), care ar trebui sa ii permita sa isi indeplineasca obiectivul de dublarea a numarului de cetateni care acceseaza internetul broadband.
Pe de alta parte alocarile initiale de bugetul de stat pot fi inselatoare. In anii precedenti Ministerul Comunicatiilor a fost o "victima" a rectificarilor bugetare, institutia pierzand fonduri in favoarea altor ministere mai importante, precum cel al muncii sau administratiei si internelor. Anul trecut, doar ultima rectificare bugetara a luat din bugetul ministerului comunicatiilor aproape 2 mil. euro.
Reprezentanti ai industriei IT&C privesc cu rezerva bugetul si masurile anticriza propuse de executiv pentru acest segment.
Omul de afaceri Sebastian Ghita, fondatorul si actionarului grupului de companii Asesoft, cu activitati pe piata de distributie IT sau pe piata solutiilor audio-video, spune ca nu vede in MCSI o capacitate financiara pentru a ajuta firmele de IT, pentru a genera proiecte mari.
"M-am uitat la multe guverne si ministrii din telecom care vorbeau despre reformarea statului, despre servicii mai bune pentru cetateni, despre o administratie competenta si coerenta. Instrumentul principal cu care se poate face acest lucru este automatizarea proceselor, IT-ul in sine, pentru ca pe zona telecom stam foarte bine. Problema este ca avem autostrazi informationale, dar nu avem masini", a declarat Ghita.
El mai considera ca este foarte important ca Guvernul sa vina cu o masura care sa reduca nivelul scrisorilor de garantii de buna executie a proiectelor. "Pentru orice contract castigat, trebuie sa depunem o garantie de buna executie de 10%. Astfel, in loc sa miscam banii in economie, ii tinem blocati in banci".
Grupul Asesoft a raportat afaceri de 150 mil. euro anul trecut si avea 1.500 de angajati, dintre care circa 1.000 sunt specialisti IT.
Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor si lider al grupului minoritatilor nationale, a precizat ca MCSI a avut de la inceput un buget restrans si nu a avut niciodata alocat rolul de "manager IT" al Guvernului.
"Cred ca iar vom vedea cheltuieli de informatizare prin diverse ministere pentru mici lucruri punctuale, fara o strategie centralizata. MCSI-ului ar trebui sa i se dea si rolul de coordonator si un buget corespunzator", a declarat Pambuccian.
Ciprian Nicolae, managing partner si actionar al companiei Softexpert Mobility Craiova, producator de software de business cu afaceri estimate anul acesta la circa 465.000 de euro, considera ca fondurile structurale europene ar putea compensa bugetul redus al MSCI.
"Avand in vedere criza economica, privim mult mai serios problema accesarii acestor fonduri si chiar am aplicat pentru un proiect de dotare IT. Suma este de aproximativ 70.000 de euro – bani pe care ii vom folosi pentru constructia unui data center (servere, soft, generator electric, instalatie de climatizare), care ne va permite sa le oferim clientilor aplicatii in regim SaaS (Software as a Service)", a declarat Nicolae.
Un jucator important de pe piata locala de soft, Romsoft Ramnicu Valcea, ar putea atrage finantari de 8 mil. euro pentru dezvoltarea a doua centre de date.
 
Sandu: Arbitrul telecom a ajuns stat in stat. Voi propune guvernului reorganizarea institutiei
 
Ministerul Comunicatiilor pregateste un act normativ privind la infiintarea si organizarea autoritatii de reglementare in sectorul comunicatiilor, pentru a opri procedura de infringement declansata de Comisia Europeana, a declarat ministrul de resort Gabriel Sandu. "Voi prezenta Executivului saptamana viitoare un proiect de ordonanta de urgenta care va stabili forma de organizare si atributiile actualei ANC. Obiectivul meu este pregatirea cadrului legal prin care va fi indepartata procedura de infringement declansata de Comisia Europeana", a afirmat Sandu. El a adaugat ca OUG 106/2008, care reglementeaza activitatea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC), nu delimiteaza clar atributiilor institutiei. "ANC a devenit stat in stat. Chiar daca ii asiguram independenta, ANC trebuie sa lucreze in conformitate cu directivele Comisiei Europene si sa urmareasca obiectivele Guvernului", a spus Sandu. Intrebat daca ANC va trece sub control parlamentar sau va ramane in subordinea Guvernului, Sandu a spus ca aceasta decizie va fi luata in cadrul coalitiei PSD-PD-L.
Ministrul Comunicatiilor a amintit ca, marti, Comisia economica a Senatului a respins doua ordonante de urgenta privind transformarea Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) in ANC si trecerea acestei institutii de sub controlul Camerei Deputatilor sub cel guvernamental, precum si o cerere de reexaminare a presedintelui Basescu privind legea de infiintare a ANRCTI. "Asteptam in plenul Senatului sa fie adoptata o decizie cu privire la aceste acte normative", a spus Sandu. Comisia Europeana a decis sa lanseze procedura de de incalcare a tratatului, impotriva Romaniei, pentru nerespectarea regulilor privind independenta autoritatii de reglementare in domeniul comunicatiilor, potrivit unui comunicat CE. CE a decis sa se adreseze Curtii de Justitie impotriva Romaniei in acest caz, lansand procedura de infringement. Decizia Guvernului din 2008 de a demite presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul telecom si apoi, dupa o decizie a justitiei de suspendare a acestei decizii, de a restructura si schimba denumirea acestui organism reprezinta, in opinia CE, o grava incalcare a independentei acestui organism.
In urma a repetate avertismente, CE a decis deschiderea procedurii de infringement impotriva Romaniei, trimitand o scrisoare formala Guvernului in baza articolului 226 din Tratatul CE.
ANC este institutia care stabileste regulile pentru piata de comunicatii din Romania, a carei valoare se ridica la sapte miliarde de euro si 8% din PIB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO