Business Hi-Tech

Minerii de bitcoin au băgat mâna în foc şi s-au ars: Mai merită să minezi criptomonede? Cât câştigi din aşa ceva

Minerii de bitcoin au băgat mâna în foc şi s-au ars:...

Autor: Răzvan Botea

06.02.2018, 19:06 5930

Minerii de bitcoin care au decis să mai rămână în joc în mijlocul scufundării preţurilor ar putea să afle în curând că fântâna a secat, relatează Bloomberg.

O scădere de aproximativ 70% de la mijlocul lui decembrie încoace a făcut profitabilitatea să scadă enorm. Scăzând până la pragul de 6.000 de dolari marţi, doar minerii cei mai mari şi mai eficienţi reuşesc să se menţină deasupra apei, dar şi aceştia sunt pe muchie de cuţit.

De când preţul bitcoin a crescut la 19.000 de dolari, energia de minare a trebuit crescută cu 40%. Asta a avut ca şi consecinţă rebalansarea sistemului construit de minarea de bitcoin, astfel un block ajungând să fie mai greu de construit cu 51%, conform datelor Blockchain.info.

Resursele echipamentelor şi puterea de calcul necesară minării de bitcoin a crescut foarte mult, datorită creşterii dificultăţii procesului.

Pe un grafic oferit de blockchain.info în care se măsoară evoluţia dificultăţii de minare s-a alocat numărul de referinţă  100 pentru data de 8 februarie 2016. Astfel, acest indice de dificultate a crescut la 1806,2 până la data de  3 februarie 2018.

Cu bitcoin având valoarea medie de 13.200 pe 50 de zile, un miner de nivel mediu ar avea profit 80 de dolari pe săptămâna la puterea de calcul actuală şi dificultatea minării. Această presupunere merge pe ideea optimistă că minerul foloseşte un sistem cel puţin de tipul Antminer S9 care costă aproximativ 2.400 de dolari, fiind unul din cele mai avansate echipamente pentru minare.

Echipamentele mai vechi vor da rezultate mult mai mici şi foarte multe din acestea încă sunt folosite.

Dacă preţul nu va creşte, minerul de nivel mediu va pierde 3 dolari pe săptămână.

Singurele soluţii ca minerii să treacă pe profit sustenabil este să crească valoarea bitcoin sau ca unii mineri să stingă lumina şi astfel să scadă competiţia. Experienţele anterioare arată că soluţia din urmă este posibilă, dar puţin probabilă.

Dacă asta se întâmplă, minerii curajoşi vor fi lăsaţi să se bucure de munca lor. Dacă nu, este cazul să ne aşteptăm să cadă cu toţii de la înălţime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO