Business Hi-Tech

Mindrutescu, Oracle: Industria IT din Romania are nevoie de un suporter in Guvern

Mindrutescu, Oracle: Industria IT din Romania are nevoie de un suporter in Guvern
04.11.2009, 23:30 177

Solutiile IT ar trebui sa joace un rol strategic in modernizareaadministratiei din Romania, care ar putea deveni mai eficienta dacaar avea acces mai rapid la date si statistici privind evolutia adiversi indicatori economico-sociali, spune Sorin Mindrutescu, CEOal Oracle Romania, subsidiara locala a celui mai mare producator desoft de business din lume.
Seful Oracle a declarat ca pentru a atinge acest obiectiv, dar sipentru ca Romania sa exploateze la maximum investitiile marilormultinationale IT in tara, o solutie ar putea fi crearea uneipozitii executive pe IT la nivelul guvernului.
"Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru ar fi ca lanivelul administratiei centrale, a guvernului sa existe un managercu functie executiva - care sa fie echivalentul directorului IT dinfirmele private. IT-ul are nevoie de un suporter la acest nivel,care nu trebuie sa fie legat de un minister", a spus ieridirectorul general al Oracle Romania in cadrul conferintei OracleDay 2009.

Proiectele IT din sectorul public nu au disparut detot
In alta ordine de idei, Mindrutescu a precizat ca sectorul publicramane un investitor important in IT, chiar daca amploareaproiectelor nu se ridica la nivelul asteptarilor din industrie.Printre clientii Oracle din sectorul public se numara MinisterulFinantelor sau Banca Nationala,
In ceea ce priveste vanzarile Oracle in mediul privat,reprezentantii companiei sustin ca o mare parte dintre serviciiletelecom, bancare si ale unor companii de transport se bazeaza pesolutii soft ale gigantului american. Toti marii operatorii telecomde pe piata locala (Orange, Vodafone, Romtelecom, Cosmote, RCS siUPC) folosesc diverse solutii ale Oracle, potrivit lui SorinMindrutescu. Unii operatori telecom folosesc Oracle pentruplanificarea si executia bugetara, altii pentru facturare, iaraltii pentru magazinul online.

Romtelecom: automatizarea activarii serviciilor de date,cu soft Oracle
Florin Zmaranda, director al diviziei de dezvoltare ICT laRomtelecom, a precizat ca operatorul a utilizat solutiile Oraclepentru mai multe proiecte majore desfasurate in cadrul companiei,dintre care unul a avut ca rezultat automatizarea completa aactivarii serviciilor de date.
Romtelecom are una dintre cele mai mari infrastructuri IT&C dinRomania, cu patru centre de date, peste 300 de servere si 10.000 decalculatoare desktop si portabile, a spus Zmaranda, adaugand caoperatorul are peste 50 de aplicatii de business, dintre care oparte provin de la compania americana. "Oracle este unul dintre ceimai importanti parteneri IT ai Romtelecom", a spus el.
Contract cu Banca Transilvania
Mindrutescu a declarat ca sectorul financiar este unul dintre ceimai buni clienti pentru Oracle si pe piata locala, prezentand caexemplu un contract semnat recent de Banca Transilvania - cea maimare banca cu capital majoritar privat romanesc.
Banca Transilvania este prima companie din lume care va instalaExadata Database Machine Version 2 - o combinatie dintre un serverSun si soft Oracle, despre care companiile sustin ca ar fi cea mairapida solutie pentru stocarea datelor si procesarea tranzactiiloronline.
Banca Transilvania a luat decizia de achizitie dupa ce a testattimp de o saptamana, in Marea Britanie, solutia Exadata, iarrezultatele au aratat ca timpul de raspuns a fost de peste patruori mai mic. "Practic, solutia Sun-Oracle ajuta Banca Transilvaniasa ia decizii mai rapid", au spus reprezentantii Oracle. Ei nu audorit sa ofere detalii privind valoarea contractului. Oracleasteapta la nivel international aprobarile autoritatilor dereglementare pentru preluarea producatorului de servere SunMicrosystems, o tranzactie evaluata la 7,4 miliarde de dolari. Panala obtinerea aprobarilor cele doua companii raman doua entitatiseparate, inclusiv in Romania, a spus seful Oracle.

Prea devreme pentru estimari privind veniturile dinacest an fiscal
In ceea ce priveste afacerile Oracle in Romania in acest an, SorinMindrutescu a evitat sa ofere detalii, sustinand ca inca este preadevreme sa faca estimari. Anul fiscal al Oracle incepe pe 1iunie.
"Anul trecut Oracle a avut crestere in Romania atat din sectoaretraditionale precum cel bancar sau telecom, dar si din sectorulpublic. Pentru anul curent insa este prea devreme sa facemestimari", a spus el.
In 2007 Oracle a obtinut in Romania un profit net de 10 mil. eurola o cifra de afaceri de 60 mil. euro. Compania nu a publicatdatele financiare pe 2008.

Oracle, in cifre

  • 85.000 de angajati, din care 1.400 sunt in Romania
  • 345.000 de clienti
  • 21.000 de parteneri
  • 3 mld. dolari - investitiile din acest an fiscal in cercetare& dezvoltare
  • Peste 3.000 de produse software in portofoliu
  • Venituri de 23,3 mld. dolari

Roland Berger: Vin inca 12 luni grele

Companiile din Romania ar trebui sa se pregateasca pentru incaun an dificil, in conditiile in care "micile cresteri" pe care levor inregistra unele sectoare anul viitor nu vor putea compensascaderile puternice din 2009, a declarat in cadrul conferinteiCodrut Pascu, managing partner al Roland Berger Romania. "Firmeletrebuie sa aiba un plan de back-up pentru a putea raspunde rapiddaca situatia se schimba brusc. Anul viitor se va face diferentaintre firmele care au beneficiat de euforia ultimilor 8-10 ani siau crescut fara o baza solida si companiile puternice. Vorsupravietui doar companiile care au puterea sa se schimbe, iarpentru acest lucru este nevoie de eficienta si competitivitate.Companiile IT ar putea castiga din acest lucru, intrucat IT-ulpoate aduce firmelor acest spor de competitivitate", a spusPascu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO