Business Hi-Tech

Mikko Karikytö, Chief Product Security Officer and Head of Product Security Ericsson: Pentru a asigura securitatea în infrastructura 5G e nevoie de o strategie pe patru nivele. Reţelele de telecomunicaţii ar trebui considerate infrastructuri critice

Mikko Karikytö, Chief Product Security Officer and Head...

Autor: Alexandra Cepăreanu

18.05.2021, 12:18 49

Este nevoie de o perspectivă holistică pentru a asigura securitatea infrastructurii 5G, a spus Mikko Karikytö, Chief Product Security Officer and Head of Product Security al Ericsson, în cadrul videoconferinţei Cybersecurity Trends 2021. Protecţia datelor în era muncii hibrid. Lecţiile primului an de pandemie.

„Securitatea infrastructurii 5G se reduce la o abordare holistică. Nu există o soluţie care să răspundă la toate provocările, dar nu există nici probleme individuale”, a spus Mikko Karikytö.

El a adăugat că pentru a asigura securitatea în reţele 5G e nevoie de o strategie pe patru nivele.

„Strategia trebuie să cuprindă standardizarea proceselor din zona de telecom, protocoale şi algoritmi care să respecte criterii stricte de securitate. În plus, este nevoie de procese de dezvoltare a produselor de către furnizorii de echipamente, este nevoie de componente sigure atât hardware şi software, de procese de dezvoltare sigure şi de control al actualizărilor software.”

Un alt factor important în asigurarea securităţii reţelelor 5G este reprezentat de nivelul de implementare al echipamentelor şi serviciilor.

„Este necesar ca operatorii să pornească aceste proiecte de implementare pe un design solid al infrastructurii, care să fie contruită de la început pe un plan de securitate şi rezistenţă. Aici mai putem vorbi despre întărirea parametrilor de securitate.”

 

Alte declaraţii

Cel de-al patrulea nivel este reprezentat de procesele operaţionale – adică modul în care companiile sunt pregătite să îşi revină după un atac cibernetic şi necesitatea de a observa şi monitoriza performanţa securităţii cibernetice, urmărirea riscului atacurilor, administrarea vulnerabilităţilor din reţele, este nevoie de proceduri sigure din punct de vedere operaţional, împărţirea clară a responsabilităţii între angajaţii din cadrul companiei.

Nu am avut niciodată pe agenda publică securitatea reţelelor, dar dacă până acum, prin infrastructurile 3G, 4G consumatorii transferau doar informaţii private sau purtau discuţii private, acum circulă lucruri strategice şi importante prin infrastructurile 5G, iar discuţia este mai complexă şi mai privată decât înainte.

 

Reţeaua de telecomunicaţii ar trebui considerată o infrastructură critică. Orice altceva va depinde de această conectivitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO