Business Hi-Tech

Microsoft: Vindem 80 de milione de licente Vista anul acesta

Microsoft: Vindem 80 de milione de licente Vista anul acesta
31.01.2007, 19:26 14

Noul sistem de operare Windows Vista s-ar putea sa nu genereze venituri mari pe piata PC-urilor noi achizitionate, deoarece produsul a ratat sezonul de sarbatori, scrie Bloomberg.
"Vista nu va face Craciunul sa vina in martie in loc de decembrie", a declarat si Steve Ballmer, directorul executiv al celui mai mare producator de software din lume.
Primul trimestru fiscal al anului este de obicei cel mai dificil pentru afaceri, inclusiv pentru achizitia PC-urilor noi. Ballmer considera ca Vista, care a aparut ieri, s-ar putea sa nu schimbe aceasta situatie.
"Incepand cu astazi, cu greu veti mai gasi in magazine un PC fara Vista preinstalat" , a declarat totusi Ballmer, adaugand ca procesul de achizitie a PC-urilor noi este sezonier, iar introducerea sistemului de operare Vista va influenta in mica masura acest lucru.
Actiunile Microsoft au scazut cu 7 centi (5,41 eurocenti) pe bursa Nasdaq, inchizand la 30,53 dolari (23,63 euro). In comparatie cu anul trecut, pretul actiunilor a crescut cu 9,9%.
Sistemul de operare Windows are vanzari anuale de 13 mld. dolari (10,06 mld. euro) si o marja a profitului operational de 80%, generand 30% din veniturile totale Microsoft. Compania se asteapta ca veniturile sa creasca cu pana la 12% in anul fiscal care se incheie pe 30 iunie, totalizand 14,8 mld. dolari (11,45 mld. euro).
Intarzierile repetate au scazut vanzarile in trimestrul fiscal precedent. Conform companiei de cercetare Gartner, livrarile PC-urilor noi au crescut cu 7,4% in T4, fata de cifra de 16% inregistrata in perioada similara a anului 2005.
Aproximativ 5,5 milioane de PC-uri cu Windows Vista preinstalat vor fi comercializate pana la sfarsitul lunii martie, iar vanzarile vor creste pana la 29,2 milioane de PC-uri in al patrulea trimestru fiscal al anului, a declarat Roger Kay, analist la Endpoint Technologies Associates. Pentru intregul an 2007, Kay estimeaza vanzari totale de 62,9 milioane de PC-uri cu Windows Vista.
Viziunea lui Ballmer este insa mai optimista. Directorul executiv al Microsoft se asteapta ca 80 de mil. de PC-uri cu Vista sa fie vandute in 2007. Ballmer a subliniat principalele aspecte ale noului sistem de operare pentru care consumatorii ar face upgrade-ul: noul design, sistemul imbunatatit de cautare a fisierelor, software de gestionare a fotografiilor si posibilitatea de a inregistra si viziona emisiuni TV.
Chiar si in conditiile cererii scazute de pe piata PC-urilor noi, Vista va fi adoptat mai rapid decat precedentele versiuni de Windows, considera Steve Ballmer. "In primele doua - trei luni, Vista va castiga de doua ori mai multi utilizatori decat a avut Windows XP si de cinci ori mai multi utilizatori decat Windows 95. Corporatiile deja fac trecerea", a adaugat Ballmer.
In 2007, gigantul software va cheltui 450 mil. dolari (348,4 mil. euro) pe marketing. Majoritatea banilor vor fi investiti in Vista, iar bugetul include instalarea unor televizoare cu plasma pe un perete de 76 de metri al aeroportului international JFK din New York.
Microsoft a inceput comercializare a Vista inca din noiembrie pentru corporatii. Suita Office 2007 este de asemenea disponibila de ieri.


Cine e Bill Gates
Pe numele sau real William Henry Gates III, Bill Gates s-a nascut la Seattle, pe 28 octombrie 1955 si provine dintr-o familie cunoscuta mai ales pentru afaceri si politica. Dupa succesul din anii '70 al sistemului de operare BASIC, realizat impreuna cu Paul Allen, Bill Gates renunta la studii si infiinteaza compania Microsoft. La inceputul anilor '80, dupa ce IBM a creat calculatoarele personale, Microsoft a creat sistemul de operare MS-DOS, care a fost acceptat de IBM si a reprezentat si primul castig important pentru firma: 56.000 de dolari. La mijlocul anilor '80, Gates si-a dat seama ca MS-DOS nu oferea o interfata prietenoasa pentru cei lipsiti de experienta in utilizarea calculatoarelor, astfel aparand pe piata Windows, sistemul de operare care este folosit in prezent de majoritatea utilizatorilor de computere. Windows integra inovatoarea interfata grafica realizata de Gates, care simplifica foarte mult modul de utilizare a computerului. Un alt succes a fost Microsoft Office, obtinut dupa ce Gates a identificat corect nevoile utilizatorilor de aplicatii de birou, combinand programe si functii care au ajutat la cresterea eficientei operativitatii la nivel de desktop. In prezent, Microsoft Office este standard pentru astfel de aplicatii si, in acelasi timp, este unul dintre cele mai folosite programe din lume. In 1986, Microsoft s-a cotat la bursa, iar Gates s-a transformat in multi-milionar. Revista Forbes l-a plasat pentru 13 ani consecutiv pe primul loc in topul celor mai bogati oameni din lume, ultima data cu o avere de circa 53 mld. $.


Decoratiunile de iarna din centrul Capitalei, inlocuite de siglele Microsoft
Bucurestiul a renuntat la beculetele de Craciun in culori de integrare europeana, insa, incepand de ieri spiritul festiv a revenit pe bulevardele Balcescu si Magheru, pe stalpii de electricitate atarnand acum logo-ul Windows, in asteptarea presedintelui Microsoft, Bill Gates.
Bill Gates va vizita joi Bucurestiul, timp de trei ore, urmand sa participe la deschiderea oficiala a Centrului Global de Suport Tehnic in Bucuresti, eveniment ce marcheaza zece ani de activitate ai companiei americane in Romania.
In asteptarea vizitei acestuia, centrul Bucurestiului a fost ornat cu sigle ale unuia dintre cele mai populare produse Microsoft, sistemul de operare Windows.
Stelutele integrarii au fost schimbate astfel pe cerculete colorate care incadreaza bulevardul pe care presedintele Microsoft va trece in drumul sau spre GTSC, al carui sediu se afla in spatele Teatrului National.
Bill Gates este cofondatorul companiei Microsoft, cel mai important producator software din lume. El ocupa de cativa ani primul loc in clasamentul celor mai bogati oameni din lume, intocmit de revista Forbes, cu o avere de circa 50 de miliarde de dolari.
Aceasta este prima vizita a lui Bill Gates in Romania. Directorul general al Microsoft, Steve Ballmer, a vizitat Romania in octombrie 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO