Business Hi-Tech

Microsoft va pune Skype pe Outlook, Hotmail şi Xbox

Microsoft va pune Skype pe Outlook, Hotmail şi Xbox

Steve Ballmer, Microsoft, şi Tony Bates, Skype, la semnarea acordului între cele două companii

Autor: Ştefan Vrabie

11.05.2011, 23:35 868

Directorul executiv al Microsoft Steve Ballmer, a declarat căSkype, serviciul de telefonie video online pe care tocmai a plătit8,5 mld. dolari, va fi integrat pe consolele Xbox şi va permiteutilizatorilor să comunice în timp ce se joacă.

Suma pe care Microsoft a plătit-o pentru Skype reprezintă unmultiplu de 32 faţă de profitul operaţional, achiziţia triplândvaloarea iniţială a furnizorului de apeluri video prin internet.Skype era un serviciu gratuit, iar acum va aduce către Microsoft obază mai mare de clienţi, mai mult de 660 de milioane de membriînregistraţi la nivel mondial, din care 107 milioane utilizeazăserviciul cel puţin o dată pe lună.
Microsoft are planuri să integreze Skype în mai multe produseprecum Lync, un produs de comunicare business, Xbox Live, Kinect,Outlook şi Hotmail.
Prin fuziunea tehnologiei Skype în produsele Microsoft, gigantulsoftware ar putea grăbi şi adoptarea comunicaţiilor audio-video peinternet, în special în cadrul companiilor. "Skype este un pionierîn comunicaţii online, şi odată cu achiziţia sa, Microsoft încearcăsă devină tot mai relevant în noua eră a comunicaţiilor peinternet", a declarat Berge Ayvazian, consultant întelecomunicaţii. În plus, potrivit analiştilor, afacereaMicrosoft-Skype ar putea duce la un val de schimbări în rândulindustriei de telecomunicaţii, motivul principal fiind presiuneaexercitată de comunicaţiile ieftine pe operatorii tradiţionali detelefonie mobilă, dar în special pe operatorii de telefonie fixă,ale căror preţuri sunt mai ridicate.
Skype a fost creat în 2003 de către Niklas Zennstrom şi JanusFriis, doi dezvoltatori software care au mai creat şi serviciul detransfer de fişiere Kazaa. În 2006, au vândut Skype către eBaypentru 2,6 miliarde de dolari. Analiştii au fost întotdeaunareticenţi cu privire la planurile eBay de a utiliza Skype pentru aconecta cumpărătorii şi vânzătorii şi nu au fost surprinşi în 2009când cel mai mare site de licitaţii online a vândut 65% dinacţiuni, în pierdere, către un fond privat de investiţii condus deSilver Lake Partners şi compania Andreessen Horowitz.
Veniturile Skype au crescut cu 20% anul trecut, la 860 de milioanede dolari, cu un profit operaţional de 264 milioane de dolari, deşia avut o pierdere netă de 7 milioane de dolari după ce şi-a plătitdatoriile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO