Business Hi-Tech

Microsoft si AOL au batut palma spre disperarea concurentilor

02.06.2003, 00:00 52

Compania Microsoft a acceptat sa plateasca 750 de milioane de dolari pentru a pune capat procesului anti-trust deschis anul trecut de America Online (AOL), divizia de Internet a AOL Time Warner. Acordul inseamna unda verde pentru colaborarea dintre cei doi giganti. Scopul: dominatia  pe Internet.
Acordul semnat producatorul numarul unu de software, Microsoft, cu cea mai mare companie media din lume, AOL Time Warner, prevede o colaborare stransa intre cei doi giganti in domeniul tehnologic, in domeniul distributiei de software si in sectorul multimedia digitala, cu accent pe muzica online. Ceea ce inseamna vesti proaste pentru majoritatea competitorilor.
In urma semnarii acestui document, ambele companii au de castigat, iar unii analisti spun ca acest lucru va insemna si beneficii pentru clientii lor.  Cu banii de la Microsoft, AOL va putea sa isi plateasca o parte din datoriile ce insumeaza peste 26 de miliarde de dolari, iar grupul lui Bill Gates poate sterge de pe lista cel de-al doilea proces ca importanta dupa actiunea anti-trust intentata de guvernul federal american (incheiat amiabil in noiembrie anul trecut). #leadend# Unii analisti spun ca Microsoft are si mai mult de castigat, pentru ca practic a eliminat de pe piata un rival, iar dominatia sa s-a accentuat.
Procesul intentat de America Online (AOL) se referea tocmai la dominatia Microsoft pe piata browserelor, aplicatiile care permit vizitarea paginilor de Internet. America Online, care a cumparat in 1999 producatorul browserului Netscape, sustinea ca Microsoft s-a folosit de pozitia de lider al pietei pentru a o duce in faliment. Netscape, care in anii '90 domina piata, a pierdut incet-incet teren in fata produsului Microsoft, Internet Explorer. Acum, produsul AOL are o cota de piata sub 3,5%, conform statisticilor realizate de firmele de analiza, in timp browserul Microsoft a urcat la peste 90%, anul trecut.



Microsoft si AOL isi vor promova reciproc produsele
Acordul prevede faptul ca AOL va folosi timp de sapte ani Internet Explorer, fara a plati licenta. In plus, AOL primeste dreptul de a folosi aplicatia Windows Media 9 pentru muzica digitala, care va putea fi distribuita celor 32 de milioane de clienti ai America Online. La randul sau, Microsoft va distribui catre producatorii de computere cu care colaboreaza CD-urile cu oferte AOL. "Mi s-a parut interesant sa putem face ceva util ambelor companii", a declarat seful AOL Time Warner, Richard Parsons. "Am reusit sa depasim divergentele din trecut", a precizat la randul sau Bill Gates.
Cei doi giganti au stabilit sa coopereze in domeniul tehnic pentru a promova serviciile multimedia, respectiv cresterea continutului digital al siteurilor fara a neglija problema drepturilor de autor. Mai mult, AOL va participa la testarea viitorului sistem de operare pregatit de Microsoft, botezat Longhorn. Microsoft si-a vazut implinit unul din visele sale: acordul prevede cooperarea pentru ca utilizatorii de mesagerie instanta AOL si MSN sa poata comunica direct intre ei. Gigantul software urmarea de mai multa vreme acest lucru, in timp ce AOL dorea sa isi pastreze clientii. Microsoft va extinde de asemenea serviciile de suport tehnic acordate AOL, iar inginerii companiei media vor putea lucra direct in laboratoarele Microsoft.
Acordul semnat de cele doua companii da un nou avant vanzarilor de software si de solutii tehnologice pentru media digitala, spun analistii din Silicon Valley. Interesul din ce in ce mai mare pentru Internetul de mare viteza i-a facut pe multi detinatori de siteuri sa fie interesati de un continut digital mai elaborat (filme, muzica, stiri). Singura problema pare a fi cea legala, legata de drepturile de autor, pe care si le apara cu fermitate atat realizatorii de la Holywood cat si marile case de discuri. Microsoft promite ca platforma sa Windows Media va permite protejarea acestor drepturi, iar gigantul media AOL va asigura promovarea acestui produs.



Vesti proaste pentru Apple si RealNetworks
Acordul semnat de cei doi giganti IT nu este deloc o veste buna pentru companiile mai mari sau mai mici care se lupta pe piata muzicii digitale, cum ar fi  Apple, care abia si-a lansat serviciul de muzica online iTunes, precum si RealNetworks, care produce aplicatii pentru multimedia. "Acordul pune Microsoft in pozitia de a deveni lider si pe piata platformelor pentru media digitala", a apreciat un analist al Forrester Research.
Pozitia RealNetworks este mai amenintata decat cea a Apple, pentru ca a folosit intotdeauna tehnologie diferita de cea oferita de Microsoft. RealNetworks insa avea un acord de distributie cu AOL, care ii promova aplicatiile pentru muzica si filme. "Oficialii AOL ne-au asigurat ca acordul cu Microsoft nu le va afecta angajamentele luate fata de noi", a declarat vicepresedintele RealNetworks, Dan Sheeran.



Opera spera sa castige teren
Jucatorii mai mici de pe piata spera, totusi, ca nu-i totul pierdut  Asa crede si producatorul browserului Opera, care ocupa locul trei in preferintele utilizatorilor de internet (cota de piata in jurul a 1%). "Pierderea unui competitor (n.r. - Netscape) nu este ceva pozitiv, dar acordul ne da noua mai multa greutate", a spus Jon Vonttzchner, presedintele Opera Software.  "Microsoft a platit 750 de milioane de dolari pentru ca, practic, a ingropat Netscape", a mai precizat el. 



Pe langa plata a 750 de milioane de dolari, Microsoft a fost de acord cu urmatoarele puncte:
- AOL primeste dreptul de folosi pe termen lung aplicatia Windows Media 9 pentru muzica digitala.
- America Online poate folosi fara licenta Internet Explorer timp de 7 ani si va participa la testele legate de viitorul sistem de operare creat de Microsoft, Longhorn.
- Cele doua companii vor lucra pentru ca utilizatorii de mesagerie AOL si MSN sa poata comunica direct intre ei.
- Microsoft va extinde suportul tehnic acordat AOL.
- Tehnicienii AOL vor putea lucra direct in laboratoarele companiei lui Gates.
- Microsoft va distribui CD-urile cu oferte AOL producatorilor de PC-uri din intreaga lume cu care colaboreaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO