Business Hi-Tech

Microsoft: Romania se confrunta acum cu o parte din problemele pe care le intampina Irlanda acum 30 de ani

Microsoft: Romania se confrunta acum cu o parte din problemele pe care le intampina Irlanda acum 30 de ani

Terry Landers, seful departamentului de afaceri guvernamentale pentru Europa Centrala, Microsoft Irlanda: La inceputul anilor '80, Irlanda era o regiune relativ saraca a Europei de Vest; anual, circa 50.000 de persoane paraseau tara, adica un numar aproximativ egal cu cel al absolventilor formelor de invatamant superior. Aceasta este o problema cu care se confrunta acum si Romania, intrucat foarte multe persoane aleg sa plece. Si acestea sunt de obicei persoane de care tara are nevoie pentru a-si cladi viitorul, persoane ce detin cunostinte transferabile, precum doctori, ingineri, oameni de stiinta.

26.05.2008, 00:45 29

Compania americana Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, care si-a deschis o reprezentanta in Irlanda in 1985, cand aceasta tara nu era foarte dezvoltata din punct de vedere economic, a reusit sa isi tripleze cifra de afaceri pe plan local pe parcursul ultimilor cinci ani, ajungand la peste 100 mil. dolari (64,6 mil. euro).
"Microsoft este prezenta in Irlanda de peste 22 de ani, iar evolutia companiei s-a plasat in linie cu dezvoltarea economica a tarii. La inceputul anilor '80, Irlanda era o regiune relativ saraca a Europei de Vest; anual, circa 50.000 de persoane paraseau tara, adica un numar aproximativ egal cu cel al absolventilor formelor de invatamant superior", a declarat, intr-un interviu pentru ZF Terry Landers, seful departamentului de afaceri guvernamentale pentru Europa Centrala si de Nord din cadrul Microsoft Irlanda.
"Aceasta este o problema cu care se confrunta acum si Romania, intrucat foarte multe persoane aleg sa plece. Si acestea sunt de obicei persoane de care tara are nevoie pentru a-si cladi viitorul, persoane ce detin cunostinte transferabile, precum doctori, ingineri, oameni de stiinta", a adaugat Landers.
El a precizat ca solutia gasita de irlandezi spre sfarsitul anilor 1980 s-a concretizat intr-un "dialog social" intre guvern, sectorul industrial si sindicate.
"Situatia era una de criza: fie ca erai ministru in guvern, industrias sau reprezentant al sindicatului, puteai observa ca tinerii pleaca din tara pentru ca nu vad un viitor. Solutia, stabilita de comun acord, a constat in impunerea unui regim de impozite scazute si in gasirea unui echilibru intre investitiile in resurse umane si cele din infrastructura", a spus Landers.
Terry Landers s-a alaturat Microsoft Irlanda in anul 2003, dupa ce a lucrat tot in industria IT pentru Digital Equipment / Compaq, pe diverse pozitii tehnice sau de management, si pentru Ericsson, in calitate de CTO (Chief Technical Officer). El raspunde de asigurarea continuitatii businessului Microsoft in Irlanda si de imbunatatirea imaginii companiei in fata unor persoane cu influenta din Irlanda.
Landers a precizat ca Microsoft a fost atrasa de Irlanda datorita unor factori care au adus in tara si alte mari companii de IT, precum International Business Machines (IBM) sau Digital Equipment, una dintre primele companii americane din industria computerelor, achizitionata de Compaq in 1998 (preluata la randul ei in 2002 de catre Hewlett-Packard, cel mai mare producator mondial de PC-uri).
"La inceputul anilor '80, conjunctura demografica din Irlanda era favorabila, deoarece tinerii absolventi erau foarte bine instruiti. Din 1967, invatamantul secundar devenise gratuit, iar statul a infiintat 14 universitati tehnice, astfel ca foarte multe persoane cu educatie la standarde moderne erau disponibile pentru companiile de software. Costurile erau relativ scazute, iar comunitatea software, desi mica, era in continua dezvoltare", a spus Landers.
"Decizia de a veni aici a fost influentata si de politica guvernului irlandez favorabila investitorilor straini. Multe tari practica acest lucru acum, insa Irlanda a fost un 'early adopter', recunoscand importanta unui business globalizat si indentificand industriile care aveau sa devina importante - noi nu am avut niciodata mari producatori de carbune, fier, masini sau avioane, precum Marea Britanie sau Germania; in esenta am inceput cu o coala alba de hartie", a mai spus oficialul Microsoft.
De asemenea, subliniaza Landers, pentru ca Irlanda a pornit de la o economie relativ slab dezvoltata, companiile nu s-au lovit de reglementarile care sunt acum impuse in alte tari.
Reprezentantul companiei considera ca Microsoft a vazut in Irlanda o "poarta" catre Europa.
"La acea data, Irlanda facea parte din Uniunea Europeana, iar acest lucru ne-a deschis multe usi", a spus Landers, adaugand ca singura problema a fost adaptarea companiei americane la complexitatea culturala si lingvistica a Europei.
Referitor la inceputurile Microsoft in Irlanda si deschiderea centrului regional de operatiuni, Landers a precizat ca, initial, businessul nu avea valoare adaugata:
"Software-ul era dezvoltat in Statele Unite, iar noi primeam un disc pe care il duplicam si il ambalam impreuna cu un manual. Acest lucru pornea insa de la premisa ca utilizatorii cunosc limba engleza si doresc sa interactioneze cu PC-ul in aceasta limba. Astfel, s-a demarat procesul de localizare a sistemului de operare Windows."
Compania a inceput initial cu gestiunea a sase-sapte limbi straine, iar in prezent are in administrare peste 100. "Nu a fost un segment foarte atractiv, dar a fost esential pentru a putea comercializa produsele pe piata", a spus Landers.
Dupa o perioada de timp, Microsoft Irlanda a ajuns sa coordoneze lantul de distributie in regiune, iar compania a continuat sa adauge servicii cu valoare adaugata acestei activitati de baza. "Din punctul de vedere al dimensiunii pietei, Irlanda este una dintre cele mai mici subsidiare ale Microsoft in Europa de Vest, insa reprezentanta locala este puternica prin functiile de business care deservesc intreaga regiune EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa)", a adaugat reprezentantul Microsoft.
La momentul demararii operatiunilor din Irlanda, Microsoft avea putin peste 100 de angajati.
In prezent, campusul companiei, situat in parcul industrial Sandyford din Dublin, are o echipa de peste 1.200 de salariati, care activeaza pe trei directii de business distincte, ce includ operatiuni de cercetare si dezvoltare, testare software, localizare, vanzari, marketing, managementul lantului de distributie SCM.
Cele trei divizii ale Microsoft Irlanda sunt EMEA Operations Centre (centrul de operatiuni regional), European Development Centre (centrul de dezvoltare software) si Sales, Marketing & Services Group (centrul de vanzari, marketing si servicii).
Landers a precizat ca ritmul recrutarilor din ultimii cinci ani a fost liniar. "Nu este intentia noastra sa crestem foarte mult numarul de angajati in Irlanda, care este acum o piata matura. Pare mai firesc sa ne sporim personalul pe piete emergente, precum Romania sau Rusia", a declarat el.
Landers a mai spus ca circa 10% din cei 1.200 de angajati din Dublin sunt implicati in activitati de vanzari si marketing pentru Irlanda, restul ocupandu-se de pietele internationale. Oficialul companiei a adaugat ca circa 10 romani lucreaza in Irlanda pentru Microsoft.
La sfarsitul anului trecut, gigantul software a anuntat ca va investi 500 de milioane de dolari (circa 323 de milioane de euro) in dezvoltarea celei de-a patra divizii in Irlanda - primul centru de date Windows Live pentru regiunea EMEA, care va fi situat in Grange Castle Business Park din Dublin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO