Business Hi-Tech

Microsoft România: DNA nu ne acuză pe noi de activităţi ilegale

Microsoft România: DNA nu ne acuză pe noi de...

Autor: Adrian Seceleanu

06.10.2014, 00:06 447

Informaţiile oficiale publicate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) „nu indică vreo activitate ile­gală din partea Microsoft“, iar com­pa­nia cooperează „pe deplin“ în inves­tigaţia DNA în care procurorii au cerut demararea urmăririi penale pentru nouă foşti miniştri, potrivit unei decla­raţii transmise ZF de repre­zentanţii producătorului american de software în legătură cu cercetările care vizează achiziţia de licenţe Microsoft de către statul român începând cu anul 2004.

„Nimic din comunicatele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu indică vreo activitate ilegală din partea Microsoft. Compania Microsoft este determinată să respecte cele mai înalte standarde etice şi legale şi a analizat cu toată responsabilitatea aspectele aflate în curs de cercetare, asigurând deplină cooperare în investigaţia DNA. Dat fiind că este o cercetare legală în curs, compania îşi limitează în mod intenţionat comentariile publice. Microsoft investeşte de aproape 18 ani în România şi viziunea noastră este să fim liderul tehnologic şi partenerul de încredere pentru viitorul ţării“, au declarat reprezentanţii Microsoft România.

Dosarul în care sunt cercetaţi cei nouă miniştri are două componente: achiziţia de licenţe pentru mediul guvernamental (inclusiv educaţional public) de la parteneri ai Microsoft, începând cu anul 2009 şi achiziţia de soft şi echipamente de calcul în cadrul programului guvernamental „Sistem educaţional informatizat“, derulat în perioada 2001-2009, în care integratorul a fost producătorul local de software Siveco. Procurorii DNA susţin că achiziţiile s-ar fi făcut la costuri mult mai mari faţă de cele de pe piaţă, iar pentru a închide ochii sau pentru a crea cadrul favorabil acestei situaţii unii miniştri ar fi pretins şi cerut mită bani, dar şi calculatoare, de exemplu. În ambele cazuri planul „de afaceri“ ar fi fost creat de Claudiu Florică - care iniţial a fost în echipa de vânzări a Compaq, ulterior şef al Fujitsu Siemens Computers, iar apoi proprietar / acţionar al mai multor firme implicate în aceste contracte. Procurorii susţin că în ce priveşte achiziţiile de licenţe Microsoft de către România, inter­mediarii coordonaţi de Florică ar fi obţinut un discount semnificativ de la compania americană pe care însă nu l-au aplicat şi în facturile emise către Guvern. Diferenţa dintre banii primiţi de la statul român şi cei plătiţi mai departe către Microsoft, de ordinul zecilor de milioane de dolari şi euro, ar fi fost deturnată şi folosită inclusiv pentru a mitui diferite persoane, inclusiv unii dintre cei nouă miniştri, conform DNA. Foştii miniştri au negat acuzaţiile aduse de procurori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO