Business Hi-Tech

Microsoft pregăteşte o demonstraţie de forţă pe piaţa tabletelor, afirmă surse din industrie

Microsoft pregăteşte demonstraţie de forţă pe piaţa tabletelor, afirmă surse din industrie

Steve Ballmer, CEO Microsoft

Autor: Anca Dumitrescu

01.06.2011, 17:25 1163

Microsoft a cerut producătorilor de cipuri compatibile cuviitoarea versiune Windows pentru tablete PC să colaboreze cu unsingur fabricant de computere, în schimbul unor avantaje, ceea cepoate duce la limitarea gamei de modele, au declarat trei surseapropiate situaţiei, citate de Bloomberg.


Sursele au explicat că restricţiile leagă un singur producător decipuri de un singur model de tabletă PC.


Limitarea variantelor poate ajuta Microsoft să accelerezelivrările, prin menţinerea unui control mai strict asuprapartenerilor şi intensificarea activităţilor de dezvoltare şitestare.


Programul nu este obligatoriu, dar restricţiile ar putea descurajaproducătorii de cipuri şi PC-uri să lanseze o gamă mai largă demodele bazate pe Windows prin care să concureze iPad alApple.


În cazul versiunilor mai vechi ale Windows, producătorii de cipuriputeau colabora cu mai mulţi fabricanţi de computere.
"Microsoft este încă în faza de dezvoltare a viitoarei versiuni aWindows. Continuăm să discutăm regulat cu fabricanţii deechipamente, în cadrul acestui proces", se arată într-un comunicatal Microsoft.


Potrivit propunerii Microsoft, un anumit producător de cipuri poatecolabora cu un singur fabricant de PC-uri pentru a obţine în schimbanumite avantaje din partea Microsoft., precum elemente care săasigure funcţionarea mai bună a PC-urilor sau preţuri mai micipentru software, au arătat sursele.


Directorul general al Acer, J.T. Wang, a declarat la târgulComputex din Taipei că Microsoft încearcă să impună limite altorcompanii, dar nu a menţionat restricţiile.


"Controlează toate lucrurile, întregul proces. Încearcă săstabilească regulile jocului, iar producătorii de cipuri şi PC-uriconsideră supărător acest fapt", a spus Wang.
Este pentru prima oară când Microsoft a produs un sistem Windowscare funcţionează cu tehnologie ARM Holdings, sporind astfelnumărul de posibili furnizori de cipuri.


Programul de a lega un furnizor de cipuri de unul de computere arputea creşte şansele succesului iniţial, întrucât Microsoft se vaputea concentra pe un număr mai mic de modele de tablete.


Producătorii de cipuri pentru noua versiune Windows, între careIntel, Advanced Micro Devices, Nvidia, Qualcomm şi TexasInstruments, pot refuza propunerea.
Programul se aplică doar versiunii Windows pentru computerelemobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO