Business Hi-Tech

Microsoft le propune clientilor de Vista si downgrade la Windows XP

25.09.2007, 19:10 65

Planurile Microsoft de a renunta la sistemul de operare Windows XP la inceputul anului 2008 par sa se naruie, pe masura ce mai multi producatori de PC-uri incep sa ofere utilizatorilor posibilitatea de a schimba sistemul de operare Windows Vista cu un Windows XP.
Desi Microsoft promoveaza agresiv noul sau sistem de operare Windows Vista, compania a incheiat intelegeri discrete cu producatorii de PC-uri, pentru a oferi cosumatorilor care achizitioneaza un sistem nou cu Vista preinstalat posibilitatea de a face un "downgrade" la vechiul Windows XP, scrie portalul IT CNET News.com.
Aceasta optiune este disponibila numai clientilor care achizitioneaza versiunea Business sau Ultimate a Windows Vista si ramane la latitudinea producatorilor sa decida daca vor oferi sau nu Windows XP, au precizat reprezentantii Microsoft.
Fujitsu Siemens Computers (FSC) a fost unul dintre cei mai mari sustinatori ai acestui proiect. Incepand de luna trecuta, compania ofera un disc aditional cu Windows XP impreuna cu toate sistemele sale de tip laptop sau Tablet-PC.
"In momentul de fata exista aceasta posibilitate si pentru piata din Romania. Consider ca aceasta optiune reprezinta un real beneficiu pentru end user, avand in vedere ca cererea de XP este inca ridicata", a declarat pentru ZF Ileana Stroe, director de relatii publice si marketing Fujitsu Siemens Computers Romania. Hewlett-Packard (HP), cel mai mare producator de PC-uri din lume, a demarat un program similar in luna august, disponibil pentru sistemele desktop de business, statiile de lucru, precum si pentru laptop-urile de business si Tablet-PC-urile.
"Utilizatorii pot alege daca sistemul lor va include sau nu un CD de restaurare cu Windows XP. Aceasta optiune va costa foarte putin sau chiar va fi gratuita", a declarat Tiffany Smith, purtator de cuvant pentru HP. Potrivit termenilor de licentiere pentru Vista Business si Vista Ultimate, clientii au avut de la inceput dreptul de a face downgrade la XP, insa acest lucru s-a dovedit greu de aplicat.
In luna iunie, Microsoft a oferit producatorilor de PC-uri posibilitatea de a comanda CD-uri cu Windows XP si de a le trimite consumatorilor care au achizitionat un sistem cu Windows Vista preinstalat.
Oficialii Microsoft au adaugat ca, potrivit termenilor de licentiere, nici compania, nici producatorii de PC-uri nu sunt obligati sa ofere consumatorilor finali versiuni precedente ale sistemului de operare.
Lenovo, al treilea mare producator de PC-uri din lume, deja ofera detalii despre programul de downgrade la Windows XP pe site-ul sau dedicat laptop-urilor ThinkPad.
Dell, ocupantul locului doi pe piata producatorilor de computere, a anuntat ca ofera gratuit unor clienti de business posibilitatea de a comanda sisteme cu WindowsXP, Vista sau Vista cu dreptul de a reveni la XP. Companii precum HP si Gateway inca mai comercializeaza sisteme cu Windows XP preinstalat, la aproape un an dupa ce Microsoft a inceput sa distribuie Vista la nivel corporate. Vista a fost lansat pentru consumatori la sfarsitul lunii ianuarie, moment care a marcat inceputul disparitiei Windows XP de pe rafturile magazinelor. Nu este inca cert cat va supravietui Windows XP ca sistem preinstalat, deoarece Microsoft a cerut tuturor marilor producatori de PC-uri sa renunte la acesta incepand cu 31 ianuarie 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO