Business Hi-Tech

Microsoft lansează marţi noua consolă Xbox şi speră la o creştere a cotei de piaţă

Microsoft lansează marţi noua consolă Xbox şi speră...

Autor: Andreea Anghel

19.05.2013, 21:27 255

Microsoft va lansa săptămâna aceasta un nou şi mult aşteptat model al consolei de jocuri Xbox, după 8 ani de la prezentarea ultimei noi variante, şi speră că îşi va creşte cota pe o piaţă cu o valoare anuală de 65 de miliarde de dolari, scrie Reuters. Consola Microsoft se confruntă însă cu o concurenţă acerbă din partea unor jucători japonezi ca Sony şi Nintendo, prin  Play Station 4 şi Wii U, pe un segment aflat în continuă schimbare. Mulţi utilizatori se mută către jocurile online, sugerând faptul că se apropie ziua când consolele de jocuri nu vor mai fi căutate, motiv pentru care Microsoft îşi doreşte ca prin noua sa apariţie să depăşească nivelul de bază al consolelor şi să devină un centru al divertismentului în familie. „Jucătorii înrăiţi sunt avizi după un nou device, dar diferenţa dintre modelul din 2005 şi acesta este faptul că acum mizele sunt mult mai mari. Întreg proiectul Xbox a fost conceput pentru a deveni piesa centrală a sufrageriei”, a spus  Ryan McCaffrey, editor exectiv al site-ului de divertisment IGN.com.

Analiştii din industrie se aşteaptă ca marţi, când va fi oficial lansată noua consolă Xbox în Redmond, Washington să găsească la aceasta o serie de îmbunătăţiri, de la integrarea completă cu televizorul, legături cu dispozitivele mobile până la accesul la conţinut nou şi exclusiv. Consolele  încă mai reprezintă o mare parte din piaţa de jocuri, care se află în creştere, aproximativ 42% din cele 65 de miliarde de dolari sunt deţinute de industria consolelor, potrivit datelor Microsoft. Dar în acelaşi timp, jocurile pe smartphone-uri şi pe tablete  sau chiar jocurile de pe paginile de social-media câştigă rapid teren, scrie Reuters. Vânzările de console au scăzut mult în ultimii 4 ani în mare parte din cauza faptului că nu au mai fost lansate noi dispozitive, dar cele care fac parte din noua generaţie au relansat sectorul, deşi  nu la acelaşi nivel. Consola Wii U, lansată în noiembrie anul trecut a înregistrat 3,45 de milioane de unităţi vândute până la sfârşitul lunii martie, sub estimările iniţiale alale companiei de 5,5 milioane de unităţi. Estimările în ceea ce priveşte Play Station 4, lansată în martie sunt de asemenea sub asteptări. „Noua generaţie de console nu va atinge aceleaşi maxime ca şi cea anterioară”, potrivit lui Lewis Ward, research manager la International Data Corp, o companie americană de cercetare ?i consultan?ă în IT care a calculat că aproximativ 250 de milioane de unităţi Xbox 360, Play Station 3 şi Nintendo Wii s-au vândut în perioada 2005-2012. „Consolele ca şi categorie de produse şi-au atins nivelul maxim şi noua generaţie nu va mai ajunge la acelaşi nivel”, potrivit lui Ward.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO