Business Hi-Tech

Microsoft incearca schimbarea sefilor Yahoo!

21.02.2008, 17:55 16

Microsoft a intensificat presiunile asupra actionarilor Yahoo! in incercarea de a-i convinge sa accepte preluarea portalului online, au precizat surse apropiate discutiilor, citate de cotidianul New York Times.
Potrivit acestora, gigantul software va lansa o campanie de atragere a sprijinului actionarilor Yahoo! pentru schimbarea conducerii companiei cu o echipa care sa aprobe oferta de preluare, evaluata la 44,6 mld. dolari (30,4 mld. euro).
Sursele au mai precizat ca Microsoft va incerca, prin intermediul unei strategii de tip "proxy fight", sa nominalizeze o lista de noi directori pentru Yahoo! daca actuala conducere nu accepta oferta de preluare. Termenul limita pentru nominalizarea directorilor este 13 martie, urmand ca acestia sa fie alesi sau respinsi in cadrul intalnirii anuale a actionarilor Yahoo! din luna iunie. Microsoft spera astfel sa convinga actionarii Yahoo! sa isi exercite dreptul de vot pentru a instala o noua conducere favorabila gigantului software.
Initiativa Microsoft, care ar putea costa compania intre 20 si 30 mil. dolari (13,6 - 20,5 mil. euro), reprezinta singura alternativa viabila revizuirii in crestere a ofertei initiale, asa cum a cerut saptamana trecuta Bill Miller, al doilea mare actionar Yahoo!.
Anterior, oficialii portalului online, care detine al doilea cel mai popular motor de cautare de pe internet, au respins oferta initiala Microsoft precizand ca "subevalueaza substantial" compania.
Pe de alta parte, Bill Gates, presedintele Microsoft, a declarat ieri ca nu intentioneaza sa mareasca oferta, pe care o considera corecta. Compania nu a mentionat care va fi strategia pe care urmeaza sa o adopte, insa analistii se asteptau ca ar putea incerca o preluare ostila a consiliului de conducere al Yahoo!.
Printre directorii Yahoo! pe care Microsoft urmareste sa ii inlocuiasca se numara Roy Bostock, presedinte fara rol executiv, Ronald Burckle, care este si manager partener la compania de investitii Yucaipa Companies, precum si Jerry Yang, director executiv si co-fondator al Yahoo!.
Tacticile de tip "proxy fight" care faciliteaza preluarile ostile sunt destul de rare, insa, in cazul de fata, ar reprezenta cea mai mare batalie corporatista de acest gen din ultimii ani, potrivit firmei de cercetare FactSet SharkWatch.
Analistii au precizat ca nivelul comisioanelor percepute de catre avocatii si firmele implicate intr-o astfel de tactica reprezinta doar o fractiune din pretul pe care Microsoft ar trebui sa il plateasca pentru marirea oferei initiale. Acestia estimeaza ca pentru fiecare dolar in plus platit, Microsoft va cheltui inca 1,4 mld. dolari (0,96 mld. euro).
Insa, prin aceasta abordare ostila, gigantul software ar putea risca pierderea resurselor pe care le considera cele mai de pret la Yahoo! -inginerii - care ar putea migra catre rivali precum Google.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO