Business Hi-Tech

Micile companii IT au de ales: consolidare sau sinucidere

30.09.2003, 00:00 14

Intr-o industrie care deja a trecut printr-un crah si se zbate intr-o recesiune care pare fara sfarsit, unele companii aleg sa isi inchida portile, iar altele merg pe varianta mai costisitoare, dar mai optimista, a consolidarii.
Baltimore Technologies, producator software destul de renumit in perioada de glorie a industriei IT, a ales saptamana trecuta sa inchida taraba. Decizia conducerii a fost justificata de predictiile vizionarilor care au fondat compania: in acest moment, o companie mica nu poate rezista singura pe piata. "Cred ca daca te afli in randul companiilor cu incasari intre 100 si 150 de milioane de dolari pe an este extrem de greu sa fii competitiv pe piata, pentru ca acum trendul este de consolidare, de formare a unor companii mari", a apreciat presedintele Baltimore Technologies, Bijan Khezri.
Iar intr-adevar, compania a mers  atat de mult in jos incat a ajuns dintr-un mega-star cu 5,1 miliarde de dolari incasari in 2000, la o mini-companie cu 30 de milioane de dolari pe anul in curs. In ultimele sase luni, conducerea a ntat rand pe rand la toate activitatile,  vanzand practic firma pe bucati diferitelor companii mai mari existente pe piata. "Este pentru prima oara cand vedem o companie sa actioneze in acest mod, vanzandu-si propria afacere pe bucati", a apreciat un analist al Arbuthnot Securities. "Multe companii mici cauta acum solutii de supravietuire, dar industria pare sa favorizeze consolidarile", a apreciat el.
Astfel s-a intamplat cu Bookham Technologies, un producator de echipament optic, care a inceput in ultimele luni ca cumpere concurentii de pe piata: intai New Focurs, apoi Ignis Optics din Silicon Valley. Compania cumparase in cursul anului 2003 si diviziile de optica ale Marconi, apoi ale lui Nortel, ajungand acum sa fie unul din primii trei producatori la nivel mondial. "Campania de achizitii a venit ca o extensie naturala a programului de restructurari menite sa reduca cheltuielile de productie", a apreciat un analist.
La fel a ales sa procedeze si Atos Origin, companie care ofera servicii IT si care a achizitionat unul dintre rivalii sai, SchlumbergerSema, companie rezultata in urma fuziunii dintre germanii de la Schlumberger cu anglo-francezii de la Sema. "Este o perioada de consolidare resimtita in intreaga industrie", a apreciat seful SchlumbergerSema. Piata este de astfel foarte fragmentata conform analistilor. Daca in Marea Britanie exista 40.000 de companii care activeaza in domeniul serviciilor IT, primii cinci jucatori nu au impreuna o cota de piata mai mare de 15%, cu IBM pe primul loc detinand 7-8 procente, spun analistii Ovum Holway.
"Acest sector era pe vremuri o mina de aur pentru companiile mici si mijlocii. Dar asa a fost peste tot: in final s-a ajuns la consolidare. "Daca te uiti acum si la industria auto de exemplu, 70% din productie este concentrata in mainile a trei companii", a apreciat seful companiei de analiza. Cu toate acestea, cred ca va exista intotdeauna pe piata nevoia de parteneri de afaceri care sa fie companii mici si inovatoare", a mai spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO