Business Hi-Tech

Mic dejun in stil "business" cu laptopul in loc de servieta

01.06.2006, 00:00 69

Timisorenii se pot conecta la Internet oriunde in Piata Unirii, zona centrala a orasului de pe Bega devenind un spatiu al conectarii libere la comunitatea internautilor si un loc preferat pentru oamenii de afaceri nonconformisti.

Timisoara, orasul pe care foarte multi il privesc nu numai ca pe un model economic, dar si ca "spatiu" receptiv la noile tendinte, inregistreaza o noua premiera: conexiunea wireless gratuita la Internet, intr-un spatiu deschis, public.

Daca se afla in Piata Unirii - unul dintre locurile preferate pentru relaxare din Timisoara - oamenii de afaceri, turistii sau studentii se pot conecta gratuit la Internet.

Astfel, primele activitati pe care le face un om de business la birou, intr-o zi obisnuita de lucru, pot fi acum "executate", in principiu, si la o terasa din Piata Unirii din Timisoara. Pentru oamenii de afaceri timisoreni, ziua de lucru poate incepe cu o cafea si micul dejun, asortate cu verificarea contului de e-mail si citirea presei economice online.

Numarul de utilizatori care au apelat la aceasta facilitate a inceput sa creasca rapid. In fond, multi oameni de afaceri prefera sa mearga la o intalnire de afaceri mai relaxata sau sa ia un mic dejun in stil bussines cu laptopul conectat la Internet wireless.

De altfel, doar cine nu a auzit de oferta gratuita de Internet wireless se mai mira cand vede afluenta de oameni cu laptopurile deschise.

Chiar de la primele ore ale diminetii, terasele din Piata Unirii sunt impanzite de utilizatorii care acceseaza Internetul wireless gratuit. De exemplu, Tiberiu Filip, manager la firma On Active, tocmai pregatea un referat. S-a oprit putin din lucru si ne-a dezvaluit ca era pentru prima data in piata cu laptopul. "E o oportunitate grozava. De obicei prefer sa lucrez la birou, dar astazi aveam intalnire cu un client care are firma intr-o zona apropiata de Piata Unirii", a spus acesta.

"Mi-a sugerat sa ne intalnim aici si am acceptat, pentru ca astfel mai evadez din monotonia biroului."

La cateva mese mai incolo, Ruxandra Lopataru, event manager la Clipe Magice, isi citea ultimele mesaje intrate in posta electronica.

"Ca organizator de evenimente prefer sa ma intalnesc cu clientii si pe teren sau la o terasa, mai ales pe timp de vara", a precizat ea. "Laptopul il am de obicei cu mine si am fost surprinsa sa aflu de la o angajata a unei terase ca in Unirii exista Internet wireless gratuit", a mai spus Ruxandra Lopataru.

"Astfel, profit de timpul mort pana cand soseste clientul si imi citesc ultimele mesaje de la colaboratori."

Ideea de a "instala" Internet wireless in Piata Unirii a fost a viceprimarului Adrian Orza, care acum un an afirma public ca vrea sa transforme complet zona prin implementarea unui concept care functioneaza cu succes in Central Park, uriasul parc situat in centrul orasului Manhattan din New York.

Si cum in sfera privata lucrurile se misca mult mai repede decat in administratia publica locala, ideea a fost pusa in practica de o societate privata - DRC TeleCom, care a creat inca de anul trecut un hotspot care asigura acoperire doar pe o singura terasa.

"Ideea a fost a companiei, iar de intentia Primariei am aflat ulterior", spune Cosmin Tocut, director de marketing la DRC TeleCom. "Faptul ca noi am implementat sistemul wireless in Piata Unirii e o coincidenta cu proiectul Primariei", a mai spus spus el.

"Am discutat cu Adrian Orza care mi-a spus ca daca tot s-a dat drumul, sa facem un parteneriat. Nu vreau sa intru intr-o polemica cu nimeni, dar vreau sa fie clar ca nu avem nici o intelegere cu Primaria Timisoara si nu beneficiem de nimic, financiar sau de alta natura de pe urma acestui proiect", a precizat Tocut.

Conexiunea wireless este inca in stadiul de testare si poate suporta conectarea simultana a 225 de laptopuri, iar latimea de banda (viteza transferului de date) e de 5 megabytes.

Tocut nu a vrut sa dezvaluie suma investita de companie in acest proiect, precizand doar ca e vorba de o suma importanta. DRC Telecom si-a exprimat intentia de a amplasa antene wireless si in alte piete din Timisoara, urmatorul obiectiv vizat fiind Piata Operei.

DRC Telecom a fost infiintata in 1998, dar a inceput sa ofere servicii de Internet din 2004.

Compania ofera solutii pentru acces Internet broadband si telefonie digitala atat persoanelor fizice, cat si celor juridice. Cifra de afaceri a DRC Telecom a fost de 600 de milioane de lei (14.000 de euro) in 2004, iar anul trecut compania a raportat afaceri de 1,3 miliarde de lei (35.800 de euro).

"Pana la sfarsitul acestui an, estimam ca vom depasi cifra de afaceri de 3,5 miliarde de lei (aproximativ 100.000 de euro)", a spus Cosmin Tocut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO