Business Hi-Tech

Mesajele text sunt mai utilizate decat apelurile de voce

12.05.2005, 19:05 21

Milioane de oameni din toata lumea folosesc telefoanele lor mobile mai mult pentru a trimite SMS-uri decat pentru a vorbi, spun specialistii in domeniu, citati de presa americana.

Numarul mare de mesaje text aduce venituri semnificative operatorilor de servicii de telefonie mobila si de aceea multi dintre ei au hotarat sa imbunatateasca acest serviciu de mesagerie scrisa, scrie MSNBC.com.

Conform specialistilor, in lume sunt trimise in medie doua miliarde de mesaje zilnic, iar anual numarul ajunge la peste 750 de miliarde de mesaje.

Cu toate acestea, mesajele au un mare dezavantaj: dureaza mult pana le scrii. Pentru a scrie un SMS utilizatorul trebuie sa apese cate o tasta odata, iar un cuvant simplu, cum e "salut", presupune apasarea a 11 taste si tocmai din acest motiv utilizatorii recurg la prescurtarea cuvintelor.

Astfel ca providerii de servicii de telefonile mobila au inceput sa caute metode prin care sa usureze procesul de scriere a unui mesaj, scrie MSNBC.com.

Serviciul de SMS-uri este intr-o permanenta dezvoltare, spune Mike Donnell, director executiv al companiei canadiene Zi Corporation, producatorul soft-ului care faciliteaza scrierea mesajelor text. Zi a vandut acest program, Easy Text, catre Nokia si Ericsson. Soft-ul disponibil in 42 de limbi straine poate "intui" care sunt urmatoarele litere sau cuvinte pe care utilizatorul doreste sa le scrie si le sugereaza acestuia, cuvantul dorit putand fi ales printr-un singur click. Astfel reduce numarul de taste apasate pentru scrierea unui mesaj.

Mai nou, Samsung a venit cu alta propunere: sa elimine complet tastarea SMS-urilor, noul telefon mobil P-207 convertind cuvintele spuse cu voce tare in text, in mod automat.

Utilizatorul trebuie doar sa inregistreze cuvinte pentru ca terminalul sa-i recunoasca vocea, si nu mai ramane de facut decat sa tasteze spatii intre cuvintele pe care le spune si pe care telefonul le scrie dupa dictare.

In cazul in care telefonul alege din cuvintele inregistrate un cuvant gresit, utilizatorul trebuie sa-l marcheze iar telefonul va sugera alte cuvinte care sa-l inlocuiasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO