Business Hi-Tech

Mesaje rapide pentru investitori si brokeri

11.09.2003, 00:00 33

De acum inainte, investitorii si brokerii vor putea comunica in timp real pe Internet, gratie unui nou serviciu de mesagerie pus la punct de America Online si Reuters si care se adreseaza bancilor comerciale, firmelor de investitii si fondurile mutuale.
Serviciul ofera posibilitatea unei comunicatii rapide in deplina siguranta, toate datele transmise fiind criptate, iar mesajele sunt stocate pentru a putea fi utilizate in caz de frauda. AOL si Reuters spera sa castige serios din aceasta afacere. Taxarea institutiilor financiare se va face in functie de numarul de utilizatori ai sistemului.
Considerata varianta electronica a telefoniei -asa cum e-mailul este varianta electronica a scrisorii puse la posta - mesageria online a devenit un serviciu extrem de cautat in primul rand pentru ca presupune in general instalarea pe computer a unor aplicatii gratuite care permit comunicarea in timp real la costuri minime. Acum, marii producatori de astfel de aplicatii, Yahoo!, AOL sau MSN, au realizat versiuni pentru business, care folosesc metode de criptare a mesajelor pentru nu putea fi interceptate de rauvoitori.
Pana in perzent, utilizatorii de mesagerie online nu puteau comunica cu persoane care folosesc alt sistem. De exemplu, "internautii" care utilizeaza aplicatia AOL nu pot comunica direct cu cei care au MSN sau Yahoo. Au existat si tentative de reunificare a tuturor sistemelor de comunicare de acest gen, insa ele nu au cunoscut un succes deosebit la public ( de exemplu Trillian, www.trillian.cc).
Reteaua AOL, formata din AIM si ICQ, suporta zilnic 1,5 miliarde de mesaje online, avand sute de milioane de utilizatori inregistrati. America Online furnizeaza insa acest sistem de comunicare gratis, de aici si succesul cunsocut la public. Reuters, care a relatii foarte bune cu institutiile financiare, fiind principalul furnizor de informatii pentru banci si companiile de investitii, are puterea de a convinge companiile ca au nevoie de sistemul cu plata pentru a-si imbunatati activitatea. Astfel, sistemul poate deveni o afacere profitabila.
In urma acordului, posesorii de aplicatii de mesagerie online Reuters (aproximativ 50.000 in lume la ora actuala) vor putea comunica direct cu detinatorii de aplicatii AOL. Astfel, informatiile vor putea circula mai repede, iar oamenii vor putea sa incheie tranzactii la mare distanta fara mai cheltui bani cu apelurile telefonice si fara a astepta trimiterea si venirea unui mesaj e-mail. "Cred ca va deveni extrem de profitabil. Daca folosesti emailul, nu mai ai nici un avantaj, pentru camsi concurentii tai in folosesc. Daca oferi clientului posibilitatea de a comunica prin mesagerie online, atunci ai intr-adevar un avantaj", a explicat un analist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO