Business Hi-Tech

Masina poate fi incalzita din pat

04.02.2004, 00:00 15



Este luni dimineata, afara e ger si trebuie sa plecati la serviciu. Ca de obicei, sunteti in intarziere. Nu aveti nici un chef sa iesiti din dormitor si sa intrati intr-un automobil inghetat . O rezolvare exista insa: dispozitivele de pornire a motorului din casa. Daca in Europa si in America un sistem de securitate auto care telecomanda motorul a devenit un lucru obisnuit, in Romania este inca un element de noutate.



Pretul, care se apropie de 500 de dolari, ar putea fi una dintre explicatiile pentru care volumul vanzarilor de astfel de sisteme de securitate nu este foarte mare pe piata autohtona unde modele care costa mai putin de 6.500 de euro, precum Dacia Solenza sau Daewoo Matiz, reprezinta peste jumatate din vanzari.



Exista totusi o nisa in piata romaneasca si pentru sistemele de securitate sofisticate (si implicit scumpe), iar aceasta este reprezentata de posesorii de masini de peste 30.000 de euro.



Un astfel de pordus este Viper 791XV, livrat de grupul american Directed Electronics, importat de compania Falcon Electronics si care costa 465 de dolari.



La acesti bani, Viper 791XV reprezinta un sistem de securitate complex, care protejeaza masina, dar in acelasi timp porneste si motorul din telecomanda.



In ceea ce priveste protectia masinii, Viper 791 XV dispune de o multime de functii si senzori, precum semnalul de preavertizare WarnAway - care este responsabil cu detectarea unui impact usor aplicat asupra vehiculului -sau senzorul de soc dubla-zona Stinger(r) Double-Guard(r) - responsabil cu detectarea unui impact puternic asupra vehiculului.



In plus, telecomanda sistemului este protejata impotriva clonarii de un sistem special care transmite si receptioneaza 18.000 de miliarde de coduri care nu se repeta.



Elementul de noutate al acestui sistem de securitate este insa pornirea motorului din telecomanda. Prin apasarea unui buton, Viper 791XV porneste motorul din casa, iar telecomanda va afisa daca motorul functioneaza sau nu.



In plus, Viper 791 XV dispune de o telecomanda duplex, care afiseaza permanent starea sistemului de securitate. Astfel, puteti stii in orice moment ce se petrece cu masina dumenavoastra: daca cineva a incercat sa-i deschida usa, daca ati lasat-o deschisa si ati armat sistemul, daca sistemul s-a declansat din cauza unui impact asupra vehiculului, daca motorul a pornit sau nu.



Din pacate, sistemul de securitate nu tine si loc de sofer, astfel ca va trebui totusi sa conduceti pana la serviciu. Asta, daca nu aveti sofer de serviciu.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO