Business Hi-Tech

Marile companii testează DeFi: Gigantul Deutsche Telekom a investit în Celo, o platformă de plăţi pe blockchain pentru telefonul mobil

Marile companii testează DeFi: Gigantul Deutsche Telekom...

Autor: Alex Ciutacu

20.04.2021, 13:49 815

Gigantul de telecomunicaţii Deutsche Telekom a investit în Celo, o platformă de plăţi pe blockchain care le permite utilizatorilor să acceseze proiecte de „finanţe descentralizate” prin intermediul cărora pot ocoli firmele financiare tradiţionale, potrivit unui anunţ al companiei, citat de CNBC.

Operatorul telecom nu a specificat dimensiunea investiţiei realizate.

Totodată, Deutsche Telekom a cumpărat un număr nespecificat de monede digitale Celo – utilizate pe platformă – alăturându-se unor nume mari precum Tesla care au ales să îşi aducă şi criptomonede în trezorerie.

Proiectele de finanţe descentralizate (DeFi) variază de la exchange-uri de criptomonede şi credite până la asigurări, permiţându-le utilizatorilor să evite companiile financiare tradiţionale atunci când împrumută de la cineva, împrumută pe cineva sau când tranzacţonează între ei.

DeFi este unul dintre cele mai nereglementate sectoare din economie şi a explodat în timpul pandemiei de Covid-19, în contextul în care valoarea criptomonedelor utilizate pe astfel de platforme a crescut de mai mult de trei ori anul acesta, la 60 de miliarde de dolari.

Platforma Celo este utilizată în peste 100 de ţări şi le permite utilizatorilor să trimită şi să primească bani direct pe telefonul mobil, sub forma monedei digitale utilizate în cadrul aplicaţiei, a declarat Rene Reinsberg, cofondator al Celo.

Capitalizare de piaţă a Celo este de circa 800 de milioane de dolari, în contextul în care capitalizarea bitcoin depăşeşte 1.000 de miliarde de dolari.

„Nu avem nicio idee unde va fi Celo în 5-10 ani, însă cred că ştim cu siguranţă că nu va dispărea. (...) Valoarea continuă să se digitizeze în fiecare moment. Valoarea este mutată în spaţiul digital, iar acest lucru trebuie gestionat transparent, securizat şi într-un mod pe care să ne putem baza”, a declarat Andreas Dittrich, head of blockchain solutions centre, în cadrul diviziei T-Systems MMS, a Deutsche Telekom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO