Business Hi-Tech

Marea Britanie, in fata provocarii Internetului de mare viteza

Marea Britanie, in fata provocarii Internetului de mare viteza

British Telecom este unul dintre cel mai mari provideri de internet din Marea Britanie

18.04.2007, 17:53 22

Marea Britanie trebuie sa ia masuri urgente pentru a putea face fata noii rate de utilizare a Internetului, se arata intr-un raport citat de BBC News.
Sunt necesare decizii ferme privitoare la modalitatile prin care firmele de telecomunicatii ar putea fi incurajate sa construiasca retele mai rapide, iar aceste decizii trebuie luate in urmatorii doi ani, avertizeaza Broadband Stakeholder Group (BSG).
Inexistenta unor astfel de retele ar putea avea efecte grave asupra mediului social si economic al Marii Britanii, arata autorii raportului.
In acelasi timp, lipsa unor masuri concrete va aduce diviziile digitale de pe tot cuprinsul Marii Britanii in imposibilitatea de a-si continua dezvoltarea.
Raportul redactat de BSG analizeaza retelele din generatia urmatoare despre care specialistii din cadrul industriei cred ca vor ajunge sa castige o pozitie dominanta in multe tari dezvoltate pe masura ce stilurile de viata din ce in ce mai dependente de Internet vor fi acceptate. In 2001, se arata in cadrul raportului, Marea Britanie s-a aflat pe pozitia a 21-a in randul tarilor membre ale OCDE din punctul de vedere al numarului de utilizatori de Internet de mare viteza. Acum, Marea Britanie este lider in randul tarilor G7 din punctul de vedere al conexiunilor broadband de pana la 8 Mbps.
Totusi, autorii raportului BSG avertizeaza ca toate eforturile depuse pentru castigarea acestei pozitii ar putea sa nu mai insemne nimic daca nu vor fi depuse eforturi suplimentare pentru imbunatatirea infrastructurii de telecomunicatii a Marii Britanii pentru sustinerea de conexiuni broadband de foarte mare viteza.
"Intreg progresul inregistrat s-ar putea opri brusc in acest punct", avertizeaza Kip Meek, presedinte al Broadband Stakeholder Group.
"Internetul este important. Exista o multitudine de dovezi in sprijinul faptului ca Internetul a avut si continua sa aiba un impact pozitiv asupra performantelor economice. Progresul de la narrowband catre broadband a fost unul foarte important si consideram ca progresul de la low-speed catre high-speed va fi unul la fel de important", a declarat presedintele BSG.
Internetul de mare viteza ar putea declansa un nou val de inovatii, putand aduce in acelasi timp o multitudine de avantaje nedescoperite inca, sugereaza Kip Meek.
Meek spune ca este dificil de estimat cat de rapide va trebui sa fie retelele in viitor, insa vitezele de la 20 Mbps in sus s-au aflat la limita inferioara a majoritatii estimarilor facute in acest sens.
Exista putine dovezi ca actuala infrastructura de telecomunicatii a Marii Britanii va putea asigura viteze atat de mari pentru o mare parte a populatiei, a adaugat Kip Meek.
Mai grav, conditiile ce caracterizeaza in prezent piata Marii Britanii nu incurajeaza companiile sa investeasca in hardware in scopul asigurarii unei viteze mai mari pentru retelele britanice de Internet.
"Am ajuns la concluzia ca indiferent de tehnologia ce va fi adoptata, fibra, wireless etc., costurile vor fi foarte ridicate", a declarat Meek.
"Trebuie sa cream conditiile in Marea Britanie pentru ca sa fie pregatit cineva sa suporte aceste costuri".
Avand in vedere concurenta acerba de pe piata britanica de broadband, exista putine sanse ca o firma de telecomunicatii sa fie dispusa sa cheltuiasca fara a fi incurajata in acest sens.
Autorii raportului avertizeaza ca deciziile necesare pentru a face acest lucru posibil trebuie luate in urmatoarele 12-14 luni pentru ca Marea Britanie sa nu ramana in urma altor tari care incearca deja sa rezolve aceasta problema. Salutand raportul BSG, cei de la British Telecom (BT) au declarat ca "BSG are dreptate cand cere strategilor si autoritatilor sa actioneze in scopul incurajarii broadbandului de generatie urmatoare". BT adauga ca testeaza deja viteze mai mari si noi servicii. Astfel, multi utilizatori se vor bucura de viteze mai mari incepand cu anul 2008, arata oficialii companiei.
Un purtator de cuvant al Virgin Media, fostul NTL/Telewest, a declarat ca o parte din serviciile la care se face referire in raportul BSG sunt disponibile prin cablu. Acesta a adaugat ca serviciul de 10 Mbps al Virgin Media va avea 20 de Mbps incepand cu luna mai, efectuandu-se in acelasi timp testari pentru 50 de Mbps in randul unor clienti din Ashford, Kent.
"Putem atinge aceste viteze fara shimbari majore din punctul de vedere al infrastructurii", a declarat purtatorul de cuvant al Virgin Media.
In raport se fac o serie de recomandari cu privire la cum se poate investi mai usor si crea mai usor retele de generatie urmatoare.
Mai intai, guvernul trebuie sa realizeze pe deplin importanta broadbandului si obstacolele care se afla in calea investitiilor. In acelasi timp, guvernul ar trebui sa analizeze modele legate de cum s-ar putea implica in crearea de astfel de retele pentru a se asigura ca toate regiunile din Marea Britanie sunt tratate in mod egal.
De asemenea, ar putea fi necesare noi cadre legislative in scopul incurajarii firmelor din domeniul telecomunicatiilor sa investeasca, cadre legislative care sa nu afecteze competitivitatea actualei piete britanice de broadband.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO