Business Hi-Tech

Mainsoft, primul suspect in cazul furtului de coduri de la Microsoft

16.02.2004, 00:00 14

Investigatiile in cazul aparitiei pe Internet a unei parti din codurile sursa folosite de Microsoft pentru crearea a doua dintre sistemele sale de operare au condus deocamdata catre un posibil suspect: o mica firma americana cu sediul la San Jose.
Expertii in securitate care au studiat cazul au descoperit in liniile de cod aparute pe web referiri la Mainsoft, o companie care a lucrat indeaproape si pentru o perioada lunga de timp cu Microsoft, dar si adresa de e-mail a unuia dintre angajatii sai.
Totodata insa, anchetatorii spun ca nu se poate sti cu siguranta care este rolul pe care Mainsoft la jucat in furtul liniilor de cod de la Microsoft sau in distribuirea lor pe Internet.
Saptamana trecuta o parte din codurile sursa (linii de program) folosite de Microsoft pentru crearea sistemelor de operare Windows NT 4 si Windows 2000 a aparut pe Internet provocand un adevarat scandal in interiorul celui mai mare producator mondial de software.
Codul sursa al sistemului de operare Windows este pentru Microsoft cam ceea ce inseamna reteta secreta a bauturii racoritoare Coca Cola pentru compania producatoare. Nu mai trebuie spus ca este extrem de bine pazit de compania lui Bill Gates.
Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, fisierele care contin codurile au devenit in foarte scurt timp extrem de populare in retelele de tip P2P (peer-to-peer), precum Kazaa, folosite de utilizatorii de calculatoare pentru a face transferuri de muzica, filme sau software dar si pe cele de chat cum este IRC.
Pe net, s-au "scurs" aproximativ 13,5 milioane de linii de cod grupate in peste 30.000 de fisiere, dupa unele surse. Windows include peste 100 de milioane de linii de cod, spune Financial Times.
Diversi specialisti considera liniile aparute pe Internet constituie doar o parte din codul sursa pe care Microsoft l-a pus la dispozitia companiei Mainsoft pentru ca aceasta sa realizeze softul sau propriu MainWin, utilizat la "portarea" diverselor aplicatii de pe Windows pe UNIX. Unele "urme" conduc chiar la directorul tehnnologic al companiei Mainsoft, Eyal Alaluf, scrie eWeek in editia sa electronica. Inainte de 2001, Mainsoft era unul dintre singurii doi parteneri Microsoft care aveau acces la codul sursa al sistemului de operare Windows.
"Mainsoft este partener Microsoft inca din 1994 cand am incheiat primul acord de licentiere pentru codurile sursa. Recunoastem gravitatea situatiei si vom colabora pe deplin cu Microsoft si cu autoritatile in investigarea acestui caz", au spus reprezentantii companiei din San Jose.
Deocamdata nimeni nu poate spune daca liniile de cod au fost copiate de un angajat al companiei sau daca un hacker a reusit sa sparga toate barierele de securitate ale Mainsoft si sa fure datele din sistemul companiei. Mainsoft are 90 de angajati dintre care 15 in San Jose si aproximativ 60 in Israel.
Care sunt consecintele pentru Microsoft? Nu foarte grave, spun multi. De altfel, cum poti sa copiezi un produs cand nu ai decat o parte din reteta? Liniile de cod devenite subiectul scandalului sunt vechi de prin 2002 si 2001. Ingrijorarea apare numai atunci cand vine vorba de virusii informatici, deveniti in ultimul timp extrem de pagubosi. Unii spun ca autorii acestor programe rau-intentionate se pot folosi de bucatile din codul sursa al Windows-ului pentru a descoperi alte brese de securitate pe care sa le exploateze.
Altii spun ca, dimpotriva, data fiind vechimea lor, liniile de cod nu ar oferi "noutati" pentru vanatorii de vulnerabilitati in sistemul de operare Windows.
Microsoft considera ca problema nu sta neaparat in securitate cat in apararea proprietatii intelectuale. Cu alte cuvinte, a retetei secrete. Furtul codurilor (in totalitate) ar lasa Microsoft fara bagheta magica (Windows) cu care controleaza peste 90% din calculatoarele aflate in functiune in intreaga lume.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO