Business Hi-Tech

Mai multe gadgeturi ca niciodata pe mana elevilor

25.08.2006, 19:12 23

Cu ani in urma, pregatirile pentru noul an scolar se rezumau adesea la achizitionarea catorva stilouri, creioane, caiete si a unei cutii pentru sandwich-uri. Acum insa, pentru multe familii americane, asemenea "obiceiuri" au devenit istorie, scrie New York Times. Copiii mici si adolescentii, precum si studentii, merg insa acum la scoala sau la facultate "echipati" cu mai multe gadget-uri electronice ca niciodata.
"Produsele care incorporeaza noi tehnologii au ajuns atat de accsesibile, incat pretul le permite copiilor sa-si roage parintii sa le cumpere un anumit produs sau sa isi cumpere chiar ei unul", comenteaza Peter Grumwald, presedintele Grunwald Associates, o companie de consultanta din Bethesda, Maryland, despre nivelul tehnologiei din scoli.
Drept rezultat, sezonul reinceperii scolii este unul dintre cele mai aglomerate pentru lanturile de retail de electronice precum Circuit City sau Best Buy si este rivalizat doar de perioada Craciunului, este de parere Stephanie Gooch, manager de productie la Best Buy.
O alta schimbare este aceea ca cele mai noi dispozitive tehnologice nu-si mai gasesc clienti doar in randul studentilor. In timp ce laptop-urile le sunt utile mai ales acelora care merg la facultate, Grunwald este de parere ca scaderea preturilor unor varietati de produse, destinate initial publicului matur, le-a permis tinerilor elevi sa le foloseasca la fel de mult. Numarul copiilor care-si doresc propriul telefon mobil este in continua crestere, chiar daca adultii se opun unor asemenea achizitii pentru ca se tem ca acestia isi vor irosi timpul folosindu-le pentru a vorbi cu prietenii, a trimite SMS-uri si a juca diverse jocuri.
Exista insa solutii si pentru aceste temeri ale parintilor. Un exemplu este telefonul mobil LG Migo VX1000, disponibil in reteaua Verizon Wireless, un telefon de dimensiuni mici si simplu - fara mesagerie text, fara camera foto sau jocuri. Migo dispune de patru butoane cu ajutorul carora copilul poate apela patru numere diferite, programate de parinti, si protejate de o parola. Verizon Wireless a pus la dispozitia parintilor si un serviciu online, numit Chaperone, prin care acestia pot urmari locatia copiilor, prin tehnologia GPS, accesand serviciul de pe propriul telefon Verizon. Ei pot afla astfel in ce loc se afla copiii, pe o harta digitala.
Tinerii, liceenii in special, doresc sa editeze aspectul pozelor facute inainte de a le printa, iar aceasta cerere a dat nastere unui produs lansat de HP, imprimanta Photosmart 3310. Aceasta ofera aplicatii de editare a imaginilor, dar si posibilitatea de a rula clipuri video chiar pe ecranul imprimantei si de a tipari o anumita secventa din film.
Printre cele mai populare gadgeturi de anul acesta se numara tablet PC-urile - Gateway CX210X este unul dintre ele. Pentru fanii Apple, modelele MacBook dispun de ecrane de 13 inch (33 cm), o camera iSight pentru video chat, precum si conexiuni de banda larga pentru Internet si aplicatii precum iChat sau AOL.
Grunwald, care este si consultant educational, le sugereaza elevilor care se muta intr-un alt campus universitar sau intr-un alt oras ca un dispozitiv GPS ar fi mai mult decat util. Earthcomber, spre exemplu, ofera gratuit posibilitatea de a descarca de pe site-ul propriu harti precum si locatia unor sali de spectacole, baruri, hot spot-uri Wi-Fi, concerte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO