Business Hi-Tech

Luxoft: Preluam integral ITC Networks Bucuresti

01.08.2008, 19:48 314

Compania rusa Luxoft, divizia de dezvoltare software a grupului IBS, cel mai mare integrator de solutii IT din Rusia, va prelua in urmatorii trei - cinci ani pachetul de 5% pe care inca nu il detine la compania locala ITC Networks (ITCN) si se va lista pe piata de capital cel mai devreme in 2010, a declarat Dimitri Losinin, presedintele si directorul executiv al companiei.
"Achizitia ITCN va accelera cresterea companiei Luxoft si o va ajuta sa isi atinga obiectivul de a se cota pe bursa in urmatorii doi - trei ani", au spus oficialii companiei. Grupul IBS din care face parte Luxoft, a inregistrat afaceri de 1,03 mld. dolari (752 mil. euro) anul trecut si este listat pe bursa din Frankfurt.
Luxoft a anuntat ca a preluat 90% din ITCN, firma fondata in anul 2000 de catre Doru Mardare, directorul general, care va deveni country manager al Luxoft Romania. Potrivit unui anunt al companiei de consultanta Deloitte si al casei de avocatura Reff si Asociatii, care au asistat firma romaneasca in derularea tranzactiei, rusii au cumparat 95% din ITCN. Restul titlurilor apartin lui Mardare.
Oficialii celor doua companii nu au dorit sa precizeze valoarea tranzactiei. ITC Networks a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa 25 mil. dolari (18,3 mil. euro), iar rata profitului operational s-a ridicat la 20%. Aplicand un multiplu de trei, considerat de catre oficialii Luxoft ca fiind nivelul maxim pentru acest gen de tranzactii, ar rezulta ca rusii au platit cel mult 15 mil. $ (10,9 mil. euro) pentru firma romaneasca.
Mardare a precizat ca echipa de management va ramane neschimbata pentru cel putin trei ani si a declarat ca nu intentioneaza sa se retraga nici dupa vanzarea integrala a companiei.
Printre principalele avantaje care au atras compania ruseasca in Romania se numara pozitia geografica strategica a tarii si forta de munca bine pregatita, au spus reprezentantii Luxoft. "In plus, Romania face parte din Uniunea Europeana, iar majoritatea clientilor nostri provin din Europa Centrala si de Vest", a adaugat Losinin.
In aprilie, Luxoft a deschis o filiala in Vietnam, pentru a-si consolida pozitia in Asia.
Dupa preluarea companiei locale, Luxoft estimeaza venituri de 150 mil. $ (96,1 mil. euro) la sfarsitul acestui an, comparativ cu nivelul de 106 mil. dolari (77,5 mil. euro) raportat in 2007.
"Pentru anul 2009, estimam ca afacerile noastre din Romania vor creste cu 40%", a precizat Losinin. Mardare este insa mai precaut, anticipand un avans de 20 - 30% al afacerilor pe piata locala.
Prin aceasta achizitie, Luxoft doreste sa isi consolideze pozitia pe segmentul telecom. Compania, care dezvolta software pentru mediul de afaceri, obtine cea mai mare parte a veniturilor de pe sectorul financiar-bancar (34,26%), urmat de telecomunicatii (18,87%) si industria grea (14%).
"ITCN va deveni centrul nostru de dezvoltare software pentru industria telecom, iar ponderea acestui sector in totalul afacerilor se va majora", a declarat Losinin.
Luxoft, fondata in anul 2000 in Moscova, mai detine birouri in Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania, Elevtia, Rusia, Ucraina, iar printre clientii companiei se numara Deutsche Bank, Citigroup, Boeing, Dell, IBM, Alcatel-Lucent sau T-Mobile (Deutsche Telekom).
In Romania, ITCN colaboreaza cu Nortel, IBM, Avaya, Blade Network Technologies si Trapeze Networks. Firma are in prezent 630 de angajati, majoritatea ingineri.
ITCN si-a deschis de curand o filiala la Sibiu, unde are cinci angajati si intentioneaza sa creasca la 50 de salariati pana la sfarsitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO