Business Hi-Tech

Lupta celor mai mari titani din America privind datele personale. Google şi Apple sunt împotriva FBI, în timp ce Bill Gates de la Microsoft spune că ar trebui sa coopereze cu autorităţile

Lupta celor mai mari titani din America privind datele...

Autor: Ştefan Stan

23.02.2016, 11:51 1874

Cel mai mare scandal din ultimele săptamâni din America, divulgarea datelor persoanle solicitate de FBI, capătă o nouă turnură după ce Bill Gates, principalul acţionar de la Microsoft, a luat partea autorităţilor: ar trebui sa coopereze. Pe de alta parte, Apple şi Google spun că nu vor să creeze un precedent legal, potrivit Financial Times.

Fondatorul Microsoft nu este de acord cu CEO Apple, Tim Cook, în privinţa decriptării datelor persoanle. Gates nu consideră că furnizarea de date va crea un precedent legal. ”Este un caz specific în care guvernul cere acces la informaţie. Nu cerem asta pentru orice lucru general, ci pentru acest caz în particular”, a declarat el.

Apple şi FBI se ”luptă” încă de când un judecător a ordonat companiei să construiască un software pentru a putea debloca iPhone 5c al atacatorului de la San Bernardio, Syed Farook, care împreună cu soţia sa a omorât 14 oameni şi a rănit alţi 22 pe 2 decembrie.

Apple a spus că acest program ar da posibilitatea acecsării oricărui iPhone, ceva care ar putea fi exploatat cu uşurinţă. ”Guvernul cere Apple să hack-uiască proprii utilizatori şi să renunţe la decenii de progrese în securitate, care ne protejează clienţii, inclusiv zeci de  milioane de cetăţeni americani”, a spus Tim Cook, CEO Apple, într-o scrisoare deschisă.

Duminică, Jim Comey, şeful FBI, a cerut producătorului american să renunţe la politica de confidenţialitate în cazul datelor private în acest caz specific şi să renunţe la ”şarada” publică în care refuză să facă asta. El a întrebat publicul american dacă consideră că SUA ar trebui să treacă peste clauzele de ”confidenţialitate” când vine vorba de securitate naţională.

Bill Gates pare să vină în sprijinul FBI, după ce a spus că acest caz nu ar fi o problemă pentru securitatea datelor personale. ”Nu este diferit faţă de oricine care a reuşit să obţină acces la datele bancare ale cuiva”. El a adăugat că ar trebui să fie nişte limite la accesul pe care guvernul îl are la datele personale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO