Business Hi-Tech

Cine este Lucian Şova, propus ministru al comunicaţiilor: deputat, membru al PSD din 1999, inginer mecanic specializat în transporturi rutiere care a ocupat funcţii de conducere la Ministerul Transporturilor şi acţionar majoritar al unei firme de profil

Lucian Şova, 57 de ani, propunerea surpriză a PSD pentru Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, este de formaţie inginer mecanic specializat în transporturi rutiere, acţionar majoritar al unei firme de transport şi deputat de Bacău pentru a doua oară din partea PSD, partid al cărui membru este din 1999.

Cariera profesională a lui Lucian Şova este legată de transporturi arată CV-ul publicat pe pagina web a Camerei Deputaţilor:

* el a fost în perioada 1991-2000 manager general al companiei de transport Cominfortrans S.A. Bacău, al cărei acţionar majoritar este cu un pachet de 53,34% din titluri;

* ulterior înscrierii în PSD în 1999 el devine consilier al ministrului transporturilor în ianuarie 2001, poziţie pe care o ocupă timp de 5 luni, când este numit director general adjunct al Autorităţii Rutiere din România, funcţie în care a rămas până în ianuarie 2002;

* din ianuarie 2002 până în iulie 2005 Lucian Şova ocupă funcţia de director general al Departamentul Transporturi Rutiere din cadrul Ministerului Transporturilor;

* în perioada 2005-2009 Lucian Şova revine la compania sa Cominfortrans S.A. Bacău pe poziţia de consilier al managerului general;

* în 2009 revine la Ministerul Transporturilor pe poziţia de secretar de stat pentru 7 luni, după care trece pe poziţia de consiler al ministruli transporturilor, până în octombrie 2010;

* după plecarea de la minister, Lucian Şova se întoarce din nou la firma de transport din Bacău unde ocupă din nou poziţia de consiler al directorului general, până la finele anului 2012. În perioada 2010-2012 mai ocupă şi poziţia de preşedinte al Consiliului de administraţie al Spitalului judeţean Bacău;

* în 2012 şi apoi din nou în 2016 a fost ales deputat PSD din partea Bacău. În prezent el este secretar al Comisiei pentru transporturi şi infrastructură.

Toate luările de cuvânt în plen ale lui Lucian Şova din actuala legislatură au avut legătură cu activitatea de transporturi, conform datelor de pe pagina web a Camerei Deputaţilor.

Lucian Şova deţine o clădire în Bucureşti, un teren în comuna Limanu în judeţul Constanţa, un autoturism Mercedes E220 achiziţionat în 2016 în leasing şi 3 depozite la Raiffeisen în valoare de 6.576 lei, 57.110 lei şi 31.874 de lei.

El a acordat şi mai multe împrumuri către societăţile la care este acţionar, respectiv: 48.000 de lei şi 177.000 de lei către Cominfortrans, şi sume mai mici către Regional Romlines SRL şi Niso Transeurope SRL.

Deputatul PSD are şi o datorie către BCR Leasing, de 207.231 lei, contractată în 2017 şi scadentă în 2021; el are şi o altă datorie de 120.000 de lei scadentă în 2025, către un creditor al cărui nume nu apare în declaraţia de avere.

Lucian Şova a absolvit în 1985 Facultatea de Inginerie Mecanică, specialitatea autovehicule rutiere din cadrul Universităţii Braşov. 

În 2006 el a absolvit Institutul Naţional pentru Administraţie Bucureşti primind calificarea de manager în administraţia publică. El a primit în 2006 şi calificarea de masterand în managementul calităţii în transporturi rutiere de la Universitatea Oradea.

În 2009, Şova a urmat cursul de securitate şi bună guvernanţă din cadrul Universităţii Naţionale de Apărarea Carol I, Colegiul Naţional de Apărare.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.